100 teknikintresserade gymnasietjejer från hela Sverige till Luleå tekniska universitet

Publicerad: 22 februari 2019

Hur är det att plugga på tekniska utbildningar? Det kommer 100 gymnasietjejer få veta mer om, när de 24-26 februari besöker Luleå tekniska universitet för att träffa studenter, lyssna på föreläsningar, delta i workshops och få en glimt av studentlivet. Allt som en del av arrangemanget 5-TEK.

Det är andra gången som Luleå tekniska universitet anordnar 5-TEK, med syfte att öka intresset för tekniska utbildningar bland tjejer. Första gången blev en succé, och även i år blev de 100 platserna fulltecknade bara några dagar efter det att inbjudan gått ut till tjejer på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogram landet över.

– Det är väldigt roligt att intresset är så stort. För mig känns det otroligt viktigt att aktivt bidra till att tjejer och kvinnor tänker på tekniska utbildningar som könsneutrala – det finns inget manligt eller kvinnligt kopplat till utbildningar. Tekniska utbildningar är för mig starkt förknippade med kreativitet, innovation, problemlösning och makten att forma vårt framtida samhälle. Det är viktigt att vi får fler tjejer till dessa utbildningar, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

"Våra utbildningar bidrar till hållbara samhällen"

Under de tre dagarna i Luleå får 5-TEK-deltagarna träffa studenter och forskare och lära känna jämnåriga. På programmet 24-26 februari finns en rad olika workshops, där deltagarna bland annat kan testa på brobyggnad, undersöka hur det går att tillverka mobiltelefoner på ett mer hållbart sätt, fördjupa sig i prospekteringsmetoder för att hitta malmmineral i berggrunden och få en inblick i brandingenjörens vardag.

– På Luleå tekniska universitet har vi ett tydligt fokus på hur vi genom utbildning och forskning skapar hållbara samhällen. I det arbetet är våra ingenjörsutbildningar väldigt viktiga. Det är genom kunskap om ny teknik, hållbara energisystem, nya material, smarta maskiner och innovativa transporter som vi kan skapa ett attraktivt och hållbart samhälle och ta oss an de stora utmaningar som vi står inför nationellt och internationellt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Angelica Rojas

Angelica Rojas, Handläggare