GEO
GEO Dag vid LTU. Pär Weihed föreläste om Sverige som mineralproducent.

Fullt hus på GEO-dag hos LTU

Mer än 120 elever från gymnasiets naturprogram och Medborgarskolan besökte LTU idag. Samarbetet ger gymnasieskolan aktuella kunskaper inom ett ”hett” område och universitetet en naturlig kontakt med blivande studenter.

Iden om ett samarbete mellan LTU och Luleås gymnasieskola väcktes vid ett möte i början av året. 120 gymnasieelever och deltagare från Medborgarskolan ska under en heldag få ta del av föreläsningar och information kring begreppet GEO. Det innebär bl a medverkan i laborationer och fortbildning inom ämnen som berör geologi, miljögeokemi, geofysik, geoteknologi etc.

Pär Weihed
Pär Weihed till vänster

- Intresset för geovetenskap har ökat i takt med de stora satsningar som såväl LKAB som Northland Resources är på gång att genomföra i regionen och vi vill genom detta samarbete dela med oss av vad vi kan i ämnet, vilket gynnar oss båda, säger Pär Weihed, professor i geovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Temat för dagen: Geoteknik - Geologi - Geofysik - Geokemi

Förmiddagen innehöll korta föreläsningar:

  • Geoteknik: From hard rock to heavy metal - Lektor Catrin Edelbro.
  • Geologi: Ditt behov av metaller och mineral och vad du inte visste .... Professor Pär Weihed
  • Geofysik: Bilder av jordens inre - Professor Sten-Åke Elming
  • Geokemi: Varför har vi mycket syre och bara lite koldioxid i atmosfären? Professor Johan Ingri
1
Seror Alksander, gymnasieelev på Naturprogtrammet i Luleå

För många elever blev Geodagen en introduktion till ämnen de knappt hört talas om men som för många öppnade dörren till en spännande ny värld. Hur många som kommer att välja en karriär inom geovetenskap är dock ovisst.

- Jag ska nog bli läkare, men kemi är  spännande sa Seror Alksander, andra årets gymnasieelev på Naturprogrammet i Luleå. Och det var intressant att höra att vi i Sverige är så stor producent av mineraler i Europa, avslutade Seror som ursprungligen kommer från Irak.

Minikurser och praktiska övningar

Skatt från Jordens inre
Med enkla medel kan många mineraler identifieras.

Under eftermiddagen hölls lite mer handfasta övningar som t.ex Mineral - Skatter från jordens inre av Lektor Glenn Bark där man fick lära sig att identifiera olika mineraler.

Professor Sten-Åke Elming visade dramatiska bilder från naturkatastrofer: Jordbävningar, tsunamis, vulkanutbrott, meteoritnedslag.

Ett besök I laboratoriet för bestämning av fysikaliska egenskaper av bergarter och sediment ingick också.

Meteorit
Populär meteorit

Geodagen avrundades med att gymnasieeleverna fick se och känna på Europas största meteroit som finns utställd på Institutionen för Samhällsbyggnad och naturresurser.

Handledare vid projektarbeten

Ett vidare samarbete med gymnasier kan utvecklas då LTU erbjuder sig att ställa upp med handledare när gymnasieelever vill göra projektarbeten inom geovetenskap eller kemi.

- Det vill jag gärna uppmuntra till, sa Catrin Edelbro, rekryteringsansvarig på Institutionen.
 

Kontakt

Utbildningar vid Institutionen för Samhällsbyggnad och naturresurser

I media