Hoppa till innehållet
Gabriel Granström
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Direkt från examen till Silicon Valley

Publicerad: 12 november 2020

Gabriel Granströms studier vid Luleå tekniska universitet avslutades med ett examensarbete för Volvo. Det blev en biljett över Atlanten som öppnade möjligheter för att bli kvar och arbeta i Silicon Valley.

– Min medskribent Marie Amann fick veta att Volvo ville starta en verksamhet i Silicon Valley och vi såg vår chans att sälja in en idé för vårt examensarbete. Deras svar på vår idé var – När kommer ni? berättar Gabriel Granström, som läste civilingenjör industriell ekonomi.

Exjobbet gav inte bara bra betyg utan också mersmak för en karriär utanför Sverige. Direkt efter examen ansökte han om och fick i hård konkurrens ett utbildningsstipendium med placering på Vinnovas verksamhet på Nordic Innovation House i Silicon Valley i Kalifornien.

– Jag fungerade som en resurs för nordiska bolag, främst startups, och kopplade ihop dem med rätt personer i ekosystemet för att kunna utveckla sin verksamhet vidare.

Han trivdes bra under sina tio månader i tech-staden. – Det bästa är alla människor jag träffat, att jag fått chansen att bygga ett häftigt nätverk. Jag har också fått en annan förståelse för framtiden. Det är spännande att se vart den är på väg. Kanske kan man själv få vara med och förutspå och påverka vad som kommer att hända.

I somras återvände Gabriel till Sverige, med planen att starta eget företag och konsulta inom affärsutveckling. Han vill gärna jobba med innovationer i någon form, men en forskarkarriär lockar också.

– Internationellt smäller en forskarexamen högt och en doktorsexamen kan vara en nödvändighet, främst i USA.

Forskningsämnet har han redan valt.

– Open innovation.

Gabriel har ljusa minnen från åren som student på Luleå tekniska universitet. Han beskriver det som en tid i livet då han lärde känna sig själv och växte och utvecklades som person.

– Sedan var sammanhållningen mellan oss studenter underbar, jag fick vänner för livet. Många av kontakterna du knyter har du livet ut. Jag skulle säga att studietiden var perfekt!