Hoppa till innehållet
Rickard Kjellgren årets alumn 2015
Rickard Kjellgren, årets alumn 2015. Till höger prorektor Erik Höglund. Foto: Per Nilsson

”Många uppskattar mitt engagemang”

Publicerad: 10 november 2015

Rickard Kjellgren, gymnasielärare i Luleå, har prisats för sin lärargärning flera gånger om. Själv upplever han sig inte som någon superlärare men tror att hans outtröttliga engagemang når fram till eleverna. Nu prisas den hyllade utbildaren som årets alumn 2015.

– Det är oerhört hedrande, just för att det är mitt eget hemuniversitet som delar ut priset. Jag kan inte sluta le åt att det faktiskt var jag som fick det, berättar Rickard Kjellgren som utbildade sig till gymnasielärare vid Luleå tekniska universitet under åren 1996-2001.

Bjuder på sig själv

Efter sin examen flyttade Rickard Kjellgren till Trollhättan men ett plötsligt dödsfall i familjen fick honom att återvända till hemstaden Luleå. Efter några år på en högstadieskola i staden kände han att det var dags att testa något nytt och sökte jobb på NTI-gymnasiet. Tio år senare är han fortfarande kvar på samma skola och har prisats för sin lärargärning flera gånger om.

– Jag ser inte mig själv som en superlärare som kan allt och är bra på allt, men däremot vet jag att det är många som uppskattar mitt stora outtröttliga engagemang både i och utanför klassrummet. Jag bjuder på mig själv och skrattar och gråter tillsammans med eleverna i klassrummet, säger Rickard Kjellgren.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Det bästa med mitt yrke är definitivt möjligheten man har att påverka med sin kunskap. Man kan få elever som inte är intresserade av religion, svenska eller psykologi att faktiskt vilja bli lärare, eller psykolog och så vidare. Det är ständigt nya utmaningar man ställs inför och jag älskar variationen och det intellektuella i mitt jobb - att man måste kämpa och utmana sig själv för att utveckla sina ämnen, utvecklas som människa, och anpassa hela yrket till alla olika elevtyper. Det är världens bästa yrke, och samtidigt världens jobbigaste.

Vad i din karriär är du mest stolt över?

– Jag är stolt över rätt mycket i min karriär, allt ifrån priser till utmärkelser. Men det jag är mest stolt över, är alla som jag förbättrat tillvaron för, bara genom att ta sig tid att sätta sig ner och prata med dem, få elever att bli sedda, elever som återkommer och berättar hur mycket mina ord, min undervisning och min omtanke har betytt för dem. Sådant värmer extra mycket.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Det viktigaste jag lärde mig var att inom mitt yrke, som lärare, finns det så många parametrar som måste klicka för att man ska få helheten att funka. Jag lärde mig att ta ansvar i grupp och jobba nära andra människor, för vi hade mycket grupparbeten.

Har du några tips till nuvarande och blivande studenter som vill nå dit du kommit?

– Det känns så tramsigt, men det viktigaste är att vara er själva. Ingen känner dig bättre än just du själv. Var inte någon annan. Inom mitt yrke är det lätt att börja fundera på varför det inte går som man vill, och varför elever gör si och så - och kanske börja förändra sitt sätt att vara på. Men det absolut bästa är att våga vara personlig.

Motivering till priset

"Rickard har efter avlagd gymnasielärarexamen från Luleå tekniska universitet blivit utseddtill ”Sveriges bästa lärare”. Han har med ett brinnande engagemang inspirerat till lärande och skapat en vilja till hårt arbete från elevernas sida. Hans pedagogik levandegör ämnena för eleverna och det är med stor energi och humor som Rickard vinner elevernas förtroende. Rickard är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."