Hoppa till innehållet

Charlotte Kalla utsedd till hedersdoktor

Publicerad: 12 november 2020

Som ny hedersdoktor följer Charlotte Kalla Luleå tekniska universitets elitidrottsverksamhet – inte minst satsningen på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

– Det känns jättelovande. Det är verkligen en satsning man måste se långsiktigt på, säger Charlotte Kalla.

Hon är den första svenska kvinnan att ta individuella guld i längdskidor i både OS och VM och har totalt 20 OS- och VM-medaljer. Hon växte upp i Tärendö, gick skidgymnasiet i Gällivare och har en stark förankring till Norrbotten.

Betydelsefull företrädare för Norrbotten

Tidigare i år utsåg Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet henne till hedersdoktor med följande motivering:
"Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling."

Charlotte Kalla säger att hon är väldigt stolt över utnämningen.
– Luleå tekniska universitet var ett av de universitet som kändes närmast till hands att välja bland när jag gick gymnasiet i Gällivare. Även om min stora dröm var att få representera landslaget och satsa på en elitidrottskarriär – och den drömmen blev ännu mer verklig när jag blev antagen till skidgymnasiet – visste jag ju att det kan hända saker på vägen som skulle göra att jag inte hade möjlighet att fullfölja det. I så fall hade studier på ett tekniskt universitet lockat väldigt mycket, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker om ämnen som fysik, kemi, geologi och matte. Dessutom var Luleå alltid staden man åkte till hemifrån Tärendö.

"Trygghet att Jocke finns med"

Luleå tekniska universitet är sedan 2020 utsett av Riksidrottsförbundet till elitidrottsvänligt lärosäte. Elitidrottsverksamheten leds av Joakim Abrahamsson, som även fungerar som tränare i universitetets särskilda satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

Charlotte Kalla känner honom väl då han också är sportchef i hennes klubb Piteå Elit och dessutom framgångsrik tidigare förbundskapten för svenska längdskidlandslaget.
– Att ”Jocke” finns med i er satsning är en enorm trygghet, med den erfarenhet han har. Jag kommer ihåg hur vilsen jag kände mig när jag slutade gymnasiet. Du är väldigt omhändertagen på gymnasiet – det är lätt att känna gemenskap och samhörighet med de andra skidåkarna som går där – men det blir mer eget ansvarstagande när du lämnar den miljön.

Efter skidgymnasiet hamnade Charlotte, liksom många andra skidåkare i hennes generation, i Östersund. I dag bor hon i Sundsvall och gläds åt att antalet städer som lockar elitskidåkare med goda tränings-, studie- och levnadsförhållanden blir allt fler.

– När jag gick ut gymnasiet flyttade alla de bästa åkarna till Östersund men i dag finns fler alternativ som börjar vara etablerade, som Falun och Umeå. Det tar tid att bygga upp men någonstans måste man börja, och jag hoppas verkligen att Luleå också kan bli en sådan ort, säger hon och tillägger:
– När jag kom till Östersund började jag studera på idrottsvetenskapliga programmet, mest för att det fanns. Jag valde studieort först och kikade sedan på utbildning. Att nu ha möjlighet att först kolla vilken utbildning du är intresserad av på riktigt och sedan välja ort – det ger helt andra förutsättningar.

* Vad vill du bidra med som hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet?
– Jag hoppas att det blir ett tillfälle att fortsätta att det jag har gjort fram till i dag; inspirera andra att följa sina drömmar och fortsätta stärka min position som förebild.

– Det är lite svårt att greppa ibland hur många det är som följer en och tycker att de i sin egen vardag kan ta med sig detta att man med vilja kan nå väldigt långt. Att det går om du är beredd att jobba hårt och göra tuffa prioriteringar. Sedan är det jätteviktigt att ha kul på vägen. Det är något jag verkligen uppskattar med skidåkningen, att jag får så mycket tillbaka. Mycket mer än bara tävlingsmomentet.

Taggar