Hoppa till innehållet

Elitmiljö för längdskidor, skidskytte och skidorientering

Publicerad: 28 november 2019

Är du antagen som elitidrottsstudent, utövar längdskidåkning, skidskytte eller skidorientering och vill nå nästa steg inom din idrott? Från höstterminen 2020 har vi en elitmiljö för dessa skidsporter.

Luleå tekniska universitets omgivning erbjuder fantastiska förhållanden för elitidrott på skidor. Förutom vårt breda utbildningsutbud har vi, från våra fyra universitetsområden, närhet till högklassiga skidanläggningar i bland annat Luleå, Piteå, Boden, Skellefteå och Kiruna. På flera av dessa orter finns bland annat rullskidbanor, skidskyttevallar, konstsnöanläggningar för tidig snögaranti och även bästa förutsättningar för tidig natursnö. Regionen erbjuder kallt klimat, goda kommunikationer till inland och fjäll och även till övriga delar av Sverige. Universitetets forskning inom bland annat hälsovetenskap, fysioterapi, snö och is bidrar också till en stimulerande och utvecklande miljö. 

Med vår elitmiljö för skidor ger vi ger dig förutsättningar att ta nästa steg inom din idrott, parallellt med dina universitetsstudier. Vi vill erbjuda gemensamma träningar för de tre skidinriktningarna eftersom vi ser det utvecklande i erfarenhetsutbyte och samarbete över grengränserna. Vi hjälper dig med stöd och kontaktvägar till grenspecifik träning då vi har ett bra samarbete med lokala föreningar och vår studentförening, MittLivsStiL, som även har aktiva sektioner inom bland annat längdåkning, orientering, löpning, cykel och alpint. Vår träningsverksamhet och studentföreningarnas träningar är öppna för alla studenter! 

Vem kan bli elitidrottsstudent?

  • Du ska vara aktiv inom en RF-ansluten idrott.
  • Du ska uppfylla de krav som RF har satt för att få EVL-status: du ska vara ”potentiell eller aktuell landslagsidrottare (senior eller junior)” eller ”spelare i högsta ligan i lagbollidrott”. Det är varje specialidrottsförbund som bedömer om du uppfyller kraven.
  • Du måste också vara antagen till en utbildning på Luleå tekniska universitet. Du ansöker och blir antagen till utbildningar på samma villkor som alla andra blivande studenter.
  • Därutöver erbjuder Luleå tekniska universitet också individuella idrottare på lägst nationell mästerskapsnivå och lagidrottare i näst högsta division möjlighet att teckna ett elitidrottsavtal direkt med universitetet. Mer information om det här.

Har du frågor om elitmiljön?
Kontakta:

 

Joakim Abrahamsson

Joakim Abrahamsson, Verksamhetsledare

Telefon: 0920-493450
Organisation: Student, Verksamhetsstöd
Anna Nordin

Anna Nordin, Studievägledare, Hälsovägledare

Telefon: 0920-493362
Organisation: Vägledning och hälsa, Student, Verksamhetsstöd

Mer information, inklusive Riksidrottsförbundets ansökningsformulär, finns i länkarna nedan