Hoppa till innehållet

Eric satsar dubbelt – på längdskidor och studier

Publicerad: 8 oktober 2020

För Eric Granström kunde Luleå tekniska universitets satsning på en elitmiljö för skidor inte komma mer lägligt. Nu läser den lovande längdskidåkaren till civilingenjör och tränar under ledning av förre förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

– Det passar väldigt bra för mig. Jag vill bo i Norrbotten – det är den mest snösäkra delen av Sverige och det är något helt annat att kunna åka på långa spår med natursnö i stället för att träna på konstsnö, säger Eric Granström.

Han pustar ut under ett tufft rullskidpass en solig höstdag på Lindbäcksstadion i Piteå tillsammans med några av de andra studenterna som också satsar på längdskidor. Förre förbundskaptenen Joakim Abrahamsson leder universitetets elitidrottsverksamhet i stort, men fungerar även som tränare i den särskilda elitmiljön för längdskidor, skidskytte och skidorientering.

"Han är en av Sveriges bästa tränare"

Han filmar de explosiva ”impulserna” som åkarna sätter av i, och återkopplar och kommer hela tiden med tips på hur de kan finjustera tekniken.
– Att ”Jocke” finns med är A och O. Han är en av Sveriges bästa och mest eftertraktade tränare och har en kunskapsbank utan dess like. Att dessutom få träna ihop med andra ger bra sparring på fartpass och sällskap på långpass, i stället för att bara vara ute och ”hugga” själv i spåret, säger Eric.

Han är glad över de dubbla antagningsbesked han fick sommaren 2020. Han kom in på universitetets civilingenjörsprogram i datateknik – ”jag har ett genuint intresse för datorer, programmering och teknik rent generellt” – och fick även veta att han var antagen som elitidrottsstudent. Att Svenska skidförbundet ser honom som potentiell landslagsåkare var en riktig boost för 21-åringen, som tävlar för Piteå Elit.
– Många säger att de vill bli bäst, och visst är det så man tänker. Men just nu strävar jag efter att utvecklas och att på sikt kunna ha längdskidåkningen som jobb. Jocke är till väldigt stor hjälp – jag har utvecklats mycket bara på den korta tid jag hunnit ha honom som tränare. Det ska bli väldigt spännande att se vad det ger inom några år.

Joakim Abrahamsson

Joakim Abrahamsson, Verksamhetsledare

Telefon: 0920-493450
Organisation: Student, Verksamhetsstöd

Taggar