Hoppa till innehållet
SaraGrahn
Sara Grahn är målvakt i Luleå Hockey och landslaget, men också heltidsstudent. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Landslagsmålvakten har hittat sin drömutbildning

Publicerad: 20 december 2019

Sara Grahn är målvakt i Luleå Hockey och ishockeylandslaget – men pluggar också heltid på Luleå tekniska universitets hälsovägledarprogram.
– Utbildningen känns 100 procent rätt för mig, säger hon.

31-åriga Sara Grahn har tidigare jobbat vid sidan av hockeyn, men säger att det var en ständig stress att hinna med bådadera. Nu har hon läst tre terminer på Luleå tekniska universitets hälsovägledarprogram på distans. Tack vare god framförhållning och tillmötesgående lärare går det bra att spela hockey på högsta nivå och studera på heltid. 
– Det är betydligt skönare att kombinera idrott med studier än med jobb. Hockeyn kräver mer vissa veckor men med en bra planering så funkar det. Lärarna är verkligen förstående – ska vi ha en presentation på plats när jag är borta kan jag spela in den i förväg och så visar lärarna upp den. De hittar hela tiden lösningar, säger hon.
 
Sara Grahn, som började med ishockey redan som sexåring i Hallsberg, har en imponerande meritlista, med tiotalet VM- och OS-turneringar, VM-brons, över 300 SDHL-matcher och spel med Linköping och Brynäs, innan hon värvades av Luleå Hockey. Förra säsongen vann hon SM-guld med sitt lag och utsågs till bästa målvakt i SDHL. Men hon tänker också på karriären som väntar när hon lägger av med hockeyn.

Tagit emot elitidrottsstipendium

– Det tog lite tid för mig att komma på vad jag ville läsa, men när jag hittade den här utbildningen kändes den 100 procent rätt. Jag vet att jag i framtiden vill jobba med något inom träning och hälsa, och hälsovägledarprogrammet är en bred utbildning som ger många olika delar inom bland annat kost, träning, massage och psykisk ohälsa. Du får en ökad förståelse för hur din egen kropp fungerar, säger Sara Grahn.

I höstas fick hon veta att hon är en av 75 svenska toppidrottare som får ta emot Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium på 50 000 kronor. Syftet med stipendiet, som delas ut på Idrottsgalan, är att möjliggöra för aktiva att kombinera elitidrott och eftergymnasiala studier.
– Det känns jättebra att få stipendiet. Det är en lättnad ekonomiskt och jag är mycket tacksam och stolt.

Taggar