Hoppa till innehållet
SOK-reaktioner
Charlotte Kalla, Rikard Grip och Daniel Fåhraeus. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"En viktig satsning för att Sverige ska ligga i framkant"

Publicerad: 8 februari 2021

Det nya samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Sveriges Olympiska Kommitté får positiva reaktioner från idrottsvärlden och samarbetsparter.

Charlotte Kalla, längdskidåkare och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet:

"Det ska bli spännande att följa resultaten av forskningen som Luleå tekniska universitet tillsammans med SOK nu genomför! Min idrott är mycket av ett lagarbete. Det handlar inte bara om min prestation i spåret, funkar inte det jag har under fötterna blir det inte bra resultat i slutändan. Tillsammans med en god skidteknik vill jag uppleva att det är skidorna som tar mig framåt och inte tvärtom."

Charlotte Kalla
Charlotte Kalla, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

 

Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska Skidskytteförbundet:

”SOK har haft ett lyckat projekt runt snabba, smala skidor med längdskidor och skidskytte sedan 2010, vilket har bidragit till många mästerskapsmedaljer. Nu knyter man ihop det ännu tydligare i det nya samarbetet med Luleå tekniska universitet, som ligger väldigt långt framme vad gäller snöforskning och teknisk forskning. Detta kommer bidra till att lyfta oss till en ny nivå. 
Satsningen kommer skapa förutsättningar för aktiva att prestera bra – materialet en väldigt viktig faktor för det. Sverige har historiskt legat långt fram i utvecklingen och det här möjliggör att vi kan fortsätta göra det. Det är väldigt värdefullt att vi får möjlighet att öka kunskapen genom att involvera forskning till de praktiska bitarna som vårt vallateam gör.
Skidsporterna står inför en banbrytande tid, i och med att vi går mot fluorfria vallor. Det skapar helt nya förutsättningar och vi behöver hantera helt ny kunskap. Mycket av den kompetens som är uppbyggd kring produkter blir nollställd och saker som skidans egenskaper blir därför ännu viktigare.”

Rikard Grip
Rikard Grip, generalsekreterare för Skidskytteförbundet.

 

Daniel Fåhraeus, längdchef:

"Vi ser mycket positivt på det samarbete som Luleå tekniska universitet och SOK nu startar. Utvecklingen både inom material och träning går fort och denna satsning är viktig för att Sverige ska kunna ligga i framkant och fortsatt kunna driva längdskidåkningen framåt i dagens knivskarpa konkurrens.
Det är vår förhoppning att detta kommer att skapa förutsättningar för forskningen att dels kunna bidra till flera hållbara och miljövänliga lösningar och dels ge oss de fördelar som vi behöver för att kunna fortsätta vara en av de bästa nationerna i världen inom längdskidåkning."

Daniel Fåhraeus
Daniel Fåhraeus, svensk längdchef.

 

Erik Lindbäck, vd för utvecklingsbolaget Darkathlon som står bakom tunneln för skidor, bil- och däcktester vid Lindbäcksstadion i Piteå. Erik Lindbäck är hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och tidigare vd för Lindbäcks Bygg:

”Det är en oerhört positiv satsning, både för skidåkning och för bil- och däcktester. Det finns mycket kvar att lära om hantering, tillverkning och lagring av snö och is. Det är väldigt välkommet att öka kunskapen och den vetenskapliga dokumentationen av både natursnö och konstsnö. Sedan så är det nya samarbetet väldigt positivt för Piteå – en verklig höjdare!”

Foto: Maria Fäldt
Erik Lindbäck, Darkathlon. Foto: Maria Fäldt

 

Anders Lundkvist, kommunalråd i Piteå:

"Skidsporterna är stora i Piteå – vi har bland annat framgångsrika Piteå Elit och Piteå Skidskytteklubb. Vi ser väldigt positivt på det fina samarbete vi har med Luleå tekniska universitet, och den här nya satsningen hoppas vi blir början på något ännu större. Forskningen som Luleå tekniska universitet och SOK ska bedriva passar väldigt väl ihop med den verksamhet som redan finns på Lindbäcksstadion, med bland annat tunnel för däcktester."

Anders Lundkvist
Anders Lundkvist, kommunalråd i Piteå.

Relaterad läsning

Taggar