Viktor Mäenpää kombinerar långlopp och studier

Publicerad: 28 november 2019

Viktor Mäenpää läser bygg och anläggning på Luleå tekniska universitet samtidigt som han hårdsatsar på långloppscupen i längdskidor.
– Det funkar bra. Lärarna är tillmötesgående, säger han.

25-åriga Viktor Mäenpää kommer ursprungligen från Jakobstad i Finland och var först inne på att läsa vidare i hemlandet. Hans flickvän studerade i Luleå och därför sökte han sig också till Norrbotten – vilket varit en lyckträff. De välpreparerade spåren på friluftsområdet Ormberget ligger nära universitetsområdet i Luleå och vintrarna är långa och snösäkra.
– Det är väldigt positivt att snösäsongen är så lång.

Han läser Luleå tekniska universitets treåriga bygg- och anläggningsprogram; en utbildning som genomförs i nära samarbete med företag i branschen. Trots att han i perioder är borta på träningsläger och tävlingar runtom i Europa går det bra att kombinera studier och elitsatsning. En förutsättning är att lärarna är förstående, säger han.

Vill välkomna fler skidåkare till Luleå

Viktor Mäenpää tävlar i långloppscupen, Visma Ski Classics, för finska Team Mäenpää – Finlands bästa långloppslag. Han kom på 24:e plats i Vasaloppet 2020 och året dessförinnan blev det bland annat en 15:e plats i 50 kilometer långa Jizerská Padesátka-loppet i Tjeckien och en 21:a plats i Ylläs-Levi i Finland för Viktor. 

– Förra sommaren var den första jag inte jobbade utan fokuserade helt på träningen. Förhoppningsvis ger det resultat. Jag har inga konkreta placeringsmål utan vill gärna vara en offensiv åkare, men jag hoppas och tror jag kan ta ett steg närmare den absoluta toppen i Visma Ski Classics, säger han och tillägger:
– Det vore väldigt roligt att välkomna fler elitsatsande skidåkare till Luleå.