Hoppa till innehållet
Axel Rudling
– Det finns en grym community-känsla bland oss som hänger med alpinsektionen. Det är unikt för Luleå, säger Axel Rudling som kommer från Stockholm. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Rena drömmen för en alpinåkande student”

Publicerad: 25 juni 2020

Riktiga vintrar och närheten till skidåkning är det bästa med Luleå tekniska universitet. – De var de viktigaste kriterierna förutom själva utbildningen för att börja plugga här, säger Axel Rudling, snart tredjeårsstudent på internationell ekonomi.

Axel kommer från Stockholm och har åkt skidor sedan barnsben. Skidåkningen finns i blodet och han har både tävlat och jobbat som skidlärare på olika orter i Sverige, men även i Alperna. Redan innan han kom till Luleå hade han hört talas om StiL Alpina, studentidrottens alpina sektion.

Alpina upplevelser

Axel hittade snabbt hem i sektionen som organiserar flertalet skidresor mellan november till april. Säsongen brukar inledas i maffiga Ruka och avslutas med en valborgsresa till offpistparadiset Riksgränsen.

– Alla våra resor passar både erfarna åkare och nybörjare. På kvällarna styr vi också upp roliga aktiviteter vid sidan av skidåkningen som alla kan vara med på, säger Axel.

Skidfokus hela året

Luleå tekniska universitet är också en av hållplatserna för landets största skidfilmsfestival, Untracked Film Tour och från sektionens håll anordnas också skidrelaterade aktiviteter året runt. Bland annat bjuder de in föreläsare med skidanknytning och organiserar alpinmässan Skidyran.

”Luleå är unikt”

Axel tycker att de oräkneliga skidmöjligheterna är det bästa med StiL Alpina, men också den härliga gemenskap som finns bland åkarna. 

– Det finns en grym community-känsla bland oss som hänger med alpinsektionen. Det är unikt för Luleå, säger Axel. Visst finns det skidåkning vid andra universitet också, men det är så centralt här i Luleå. Känner du för att åka skidor en vardagkväll finns det en backe en kvart bort dit det också ordnas gratis busstransport vissa kvällar. Vill du ta en skidhelg finns närliggande anläggningar som Storklinten, Kåbdalis och Kanisbacken, men hoppar du på nattåget tar du dig till fantastisk skidåkning i Riksgränsen och Abisko. Rena drömmen för en alpinåkande student!