”Luleå Big Air är ett unikt event"

Publicerad: 19 november 2018

Gåshud tre timmar i sträck. Så beskriver civilingenjörsstudenten Hugo Mörtsell känslan av Luleå Big Air, Sveriges största alpina hopptävling mitt på universitetsområdet i Luleå.

– Luleå Big Air är en helt unik tillställning i Sverige. Eftersom hopptornet byggs upp centralt på universitetsområdet blir tävlingen lättillgänglig för alla. Det skapar en folkfest som är oerhört mäktig att ta del av, säger Hugo Mörtsell, student, skidentusiast och en av arrangörerna av Luleå Big Air 2018.

Många spännande möten

Arrangemanget som i dag är ett av Luleås största vinterevent lockar tusentals besökare och elitåkare från hela Norden. Tävlingsdagen i vintras började dock inte i dur.

– På morgonen blåste det fem sekundmeter och dimman låg så tät att det nästan inte gick att hoppa. Då var inte magkänslan på topp kan jag säga. Men plötsligt sprack det upp och det blev helt vindstilla. Efter det kändes det som en fem timmar lång solnedgång. Från och med att tävlingen började hade jag gåshud tre timmar i sträck. Nonstop. Det var en häftig känsla, berättar Hugo Mörtsell.

Luleå Big Air går av stapeln varje vinter och är helt och hållet studentdrivet. Hugo Mörtsell berättar att han la ner över 400 arbetstimmar inför tävlingen 2018.

– Förutom att det ger lite streetcred att jobba med ett coolt projekt som Luleå Big Air så blir det många spännande möten. När eventdagen väl kommer och man får se 8000 personer i publiken så är det värt varenda minut.

Har lärt sig gilla fysik och matte

Han växte upp i Östersund och i Luleå hamnade Hugo Mörtsell tack vare en kombination av kärlek och jobb. Tanken att studera på universitetet fanns inte där från början.

– Under mitt första år umgicks jag nästan enbart med studenter och deltog i allt som jag kunde på universitetet och märkte att studentlivet var hur fett som helst, det händer coola grejer hela tiden. Jag övertalades att testa tekniskt basår och det visade sig vara en riktig höjdare trots att jag hade lovat mig själv att aldrig mer lösa ett mattetal efter gymnasiet, säger Hugo som i dag studerar på civilingenjörsutbildningen i teknisk design.

– Det är en perfekt utbildning för mig, jag har lärt mig gilla fysik och matte men jag behöver även kreativitet och det får jag verkligen utlopp för under utbildningen.

Sugen på att tävla

Några konkreta planer för framtiden har han inte just nu, men med en civilingenjörsexamen ligger världen öppen.

– Oavsett inriktning så kan du jobba med allt möjligt som ingenjör. Du får en väldigt bred grundkompetens inom allt från brobyggande till arkitektur och hållfasthetslära. Än så länge tar jag dagen som den kommer och oroar mig inte för yrkesval utan jag tar möjligheterna när de kommer, just nu vill jag gärna bli uppfinnare.

Efter två år som arrangör av Luleå Big Air lämnar nu Hugo Mörtsell över arbetet till en ny grupp studenter. Det betyder dock inte att han kommer ligga på latsidan närmsta åren, till exempel kommer han arrangera skidresor med Stil Alpina och styra upp en skidfilmfestival på universitetet. Den lediga tiden innebär också att han återigen får möjlighet att delta som tävlande i Luleå Big Air.

– Jag ska hoppa! Efter några år på sidan är jag jättesugen på att tävla igen.

Fakta

Luleå Big Air, som blivit en av Sveriges största hopptävlingar för skid- och snowboardåkare, arrangeras av en fristående förening bestående av studenter på Luleå tekniska universitet. Luleå Big Air har funnits sedan 2015 och har vuxit stort sedan dess, från knappa 2 000 besökare första året till kring 8 000 besökare 2018. Luleå Big Air har blivit en av Luleås stora folkfester vintertid och har sedan 2018 internationell tävlingsstatus.