Terese Svensson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Intresset för rymden tog Terese norrut

Publicerad: 6 september 2017

Terese Svensson kommer från Eskilstuna men bor i Kiruna för att läsa den senare delen av civilingenjörsutbildningen i rymdteknik. Hon går inriktningen rymdfarkoster och instrumentering.

Varför läser du rymdteknik?

– Jag har alltid älskat rymden och bestämde mig tidigt för att bli civilingenjör – kanske innan jag ens förstod vad det innebar mer än att det innehöll matematik. Att då kombinera mitt intresse för teknik med rymden kändes och känns fortfarande som rätt väg att gå.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Allt vi lär oss. Jag lär mig nya saker varje dag och har samtidigt träffat många otroliga personer under mina studieår. Ju längre in i utbildningen jag kommer, desto klarare bild får jag av vad jag vill arbeta med i framtiden. Tack vare den här utbildningen har jag också haft den fantastiska möjligheten att delta i en internationell rymdsommarskola, Space Studies Program 2017, anordnad av International Space University i Cork, Irland sommaren 2017.

Vad är det mest utmanande?

– Vissa kurser är väldigt svåra och det krävs mycket tid för att klara dem, men ingenting är såklart omöjligt. Jag tycker också att det är jobbigt med de mörka månaderna här i norr, i Kiruna går solen inte ens upp över horisonten några dagar per år. Men långa nätter innebär också att det finns fler möjligheter för norrskensobservationer!

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är väldigt lärorikt och roligt. Utöver allt vi lär oss och vinterlandskapet har vi väldigt bra stöd från lärare och anställda vid universitetet. Vid minsta fråga eller problem rycker de in och hjälper till. Luleå tekniska universitet har många möjligheter för utbytesstudier och engagemang och bryr sig om studenternas åsikter och trivsel.

Hur är det att plugga på Rymdcampus i Kiruna?

– Det är väldigt annorlunda från universitetsområdet i Luleå där de första två och ett halvt åren av utbildningen ges, och jag trivs bra här! Eftersom Rymdcampus delar lokaler med Institutet för rymdfysik har vi möjlighet att nå många forskare med spetskunskap inom rymdfysik och liknande ämnen. Rymdcampus är mindre och ger därför en mer intim och personlig känsla.

Hur är studentlivet?

– Kiruna har många möjligheter för de som gillar vintersporter, med längdskidor, utförsåkning eller skoterspår. Här finns också studentbaren Slusk, där Kirunastudenter samlas vissa kvällar och umgås. Det är ganska få universitetsstudenter i Kiruna vilket gör att vi som bor här kommer närmare varandra.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vill arbeta med nya rymdfarkoster, kanske ta fram nya mätinstrument eller programmera mikroprocessorer. Jag vill vara med och forma framtidens rymdteknik! Min drömarbetsgivare är European Space Agency, ESA.

Har du något råd till den som vill läsa rymdteknik?

– Kör på, och välkommen hit! Det första året är tungt med mycket matematik och fysik, kämpa dig genom det så kommer de mer specialiserade kurserna längre fram. Se även till att engagera dig i saker utöver studierna, det finns många möjligheter och det går inte att plugga dagarna i ända utan att ha något att rensa hjärnan med. Våga lämna det trygga fågelboet och prova dina vingar.