Aktivt föreningsliv
David Röhr, Saskia Kuhlins och Petter Sandgren. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Aktiv fritid ger vänner för livet

Publicerad: 21 november 2019

Under studietiden får du inte bara ny kunskap utan också nya vänner och upplevelser. För många studenter början den resan med engagemang i någon av universitetets många studentföreningar.

Tre exempel på det är studenterna Saskia Kuhlins, David Röhr och Petter Sandgren som fann gemenskap och vänner i föreningen Lulespexet.

– Mitt sociala nätverk på universitetet fullkomligt exploderade efter att jag gick med i spexet, berättar Petter Sandgren och spexkollegan David Röhr betonar vikten av den sociala aspekten av föreningslivet.

– Det är gemenskapen som är det viktigaste med att delta i en studentförening. När man går på universitetsområdet en måndag i december och bara möts av glada ansikten som du känner igen gör det hela dagen så mycket bättre.

Glädje och energi

På Luleå tekniska universitet finns drygt 20 studentföreningar inom allt från sport och friluftsliv till studentradio och körsång. Som ny student är det ett utmärkt sätt att skapa nya nätverk på studieorten. Det kan till och med vara till hjälp med studierna.

– Periodvis kan det vara intensivt med studierna och då är det jätteskönt att ta paus med spexet. Finns det ingenting utöver studierna så tror jag att du får svårt att hitta glädje och energi till att plugga, säger Petter Sandgren.

Utvecklande engagemang

När Saskia, David och Petter påbörjade sina studier fanns inga tankar på att gå med i en spexförening och ingen av dem hade heller tidigare erfarenhet av skådespeleri.

– För mig var det egentligen pysslandet som lockade men utan att jag egentligen vet hur det hände hamnade jag på scenen och det har varit oerhört utvecklande. Jag är till exempel betydligt mer avslappnad när jag presenterar projekt inför klassen nu, säger Saskia Kuhlins.