Fatbike
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Äventyret runt hörnet

Publicerad: 16 november 2016

Skidåkning på längden och utför i fantastiska – och snösäkra – förhållanden. Fjällvidder inom nära räckhåll. En skärgård att utforska med kajak ena halvåret och på långfärdsskridskor det andra. Som student vid Luleå tekniska universitet har du ett friluftsliv i världsklass direkt utanför dörren.

Havet och isarna

Havet och älven dominerar stadsbilden i Luleå och är en plats för aktiviteter året om. Långfärdsskridskosäsongen på fjärdarna brukar börja redan i november och varje vinter plogas en isbana från centrala Luleå ut till den närmaste skärgårdsön, Gråsjälören.

På vårvintern – den femte årstiden,när dagarna är långa och soliga men nätterna fortfarande kalla – kan du ta rygg på några av de andra studenterna och hänga med ut på skidor för att skejta på isen.

Vår, sommar och höst går det att paddla i världens nordligaste bräckvattenskärgård, Bottenviken, med 1 300 öar att upptäcka.

Äventyren och gemenskapen

Fjällvandra med andra studenter till Kebnekaisemassivet. Cykla downhill i Bygdsiljumbackens bike park i Skellefteå, som erbjuder allt från enkla gröna leder för nybörjaren till utmanande svarta. Upptäck några av Skandinaviens bästa skidbackar.

Eller utforska närmiljön, med mysiga vandringar och grillkvällar vid Nipornas branta sandsluttningar vid Lule älv. I Norrbotten och Västerbotten finns nio av Sveriges totalt 29 nationalparker. De sträcker sig från skärgården till högalpina fjäll och ger alla förutsättningar för ett friluftsliv av rang.

Tio minuter till längsdpåren

Gillar du skidåkning är Luleå tekniska universitet rätt för dig. I Luleå kommun finns hela 16 anläggningar med längdskidspår. Ormbergets friluftsanläggning ser du från campus. Här finns norra Europas kanske bästa stadsanläggning för längdskidåkning.

De totalt 25 kilometer långa skidspåren är uppdelade i två olika system, ett för motionsåkning och ett på elitnivå med högre svårighetsgrad. Elljusspåren är alltid välpreparerade och ett snökanonsystem garantera att det finns snö i spåren redan i november. På Ormberget finns också en perfekt nybörjarbacke för utförsåkning, rails, big jump,  boxar, pulkabacke och grillplatser. 

Även i närheten av våra universitetsområden i Kiruna, Skellefteå och Piteå finns förstklassiga skidområden. Piteå har en ny skidtunnel och arrangerade skid-SM så sent som vintern 2016.