Saga Bergqvist.
Saga Bergqvist. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Handlar det mer om gemenskapen än om att göra en cool resa."

Publicerad: 21 november 2019

En fjällvandring, en kajaktur i skärgården eller en tältnatt i närheten av universitetsområdet. För en del studenter står naturen i fokus på fritiden.

Förutom att plugga till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, är Saga Bergqvist engagerad i Stil Frilufts, en sektion inom studentidrotten. Hon arrangerar och leder resor med och för studenter. Det kan vara allt från veckolånga resor i fjällvärlden till kortare utflykter i närområdet. Och turerna kan gälla såväl sportklätring som långfärdsskridskor, paddling som toppturer. En del aktiviteter kräver förkunskaper, andra inte.

– Det fi nns en fantastisk natur här uppe och det är otroligt roligt att få visa upp den här delen av Sverige, säger Saga Bergqvist.

– Att deltagarna växer under en aktivitet, att de lär sig något nytt samtidigt som de har kul, är en härlig belöning för en ledare. Tillsammans utbyter vi erfarenheter och det uppstår en härlig gemenskap.

Träffade likasinnade

Saga Bergqvist kommer ursprungligen från Stockholm och tillbringade en hel del tid i naturen redan före Luleåflytten. På universitetet träffade hon likasinnade och upptäckte vikten av att emellanåt inte behöva tänka på studierna.

– Engagemanget i friluftssektionen har gett mig nya kontakter och nya vänner. Jag blir också mer fokuserad på pluggandet om jag vet att det följs av en riktigt rolig aktivitet. Ibland är det skönt att slippa tänka på ekvationer – det är en underbar känsla att åka till fjälls och få koppla ned datorn och mobilen.