Ingeborg Andersson Nissar
Ingeborg Andersson Nissar. Foto: Simon Eliasson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Via Texas och Hongkong till Luleå

Publicerad: 1 december 2017

Hon är sedan barnsben en globetrotter som vuxit upp
på tre olika kontinenter. På Luleå tekniska universitet,
med närheten till Norrbottens vilda älvar och mäktiga
fjäll, har Ingeborg Andersson Nissar hittat hem.

VI KUSKADE RUNT EN HEL DEL när jag var liten, säger Ingeborg Andersson Nissar med ett skratt. Jag är uppvuxen i både Stavanger och Stockholm, men har även bott i Texas och Hongkong.

Det var föräldrarnas jobb som tog Ingeborg och hennes två syskon över hela världen. Båda två är civilingenjörer och det inspirerade Ingeborg att
själv utbilda sig till civilingenjör.

– Jag har alltid varit rastlös och vill ha möjligheten att kunna bo var som helst och jobba med vad som helst, säger Ingeborg. Civilingenjör är en väldigt bred utbildning och ger en bra utgångspunkt för att kunna kombinera friluftsliv och jobb. Jag har ju sett hur bra det funkat för mina föräldrar. Att Ingeborg började studera vid Luleå tekniska universitet är inte någon slump. För henne var
närheten till fjäll och friluftsliv en stor anledning till att hon valde Luleå som studieort.

– Jag åker väldigt mycket skidor, både alpint, längd och turskidor. Läser du på Luleå tekniska universitet har du nära till skidorter som Riksgränsen och till fjällen runt Kebnekaise, berättar Ingeborg. När jag läste på om universitetet förstod jag ju att mycket handlar om friluftsliv här och väl här har jag träffat massor med likasinnade människor med samma intressen. För någon som levt i mångmiljonstäder i både öst och väst kanske Luleå skulle kunna kännas som en småstad, men Ingeborg menar att Luleå är precis lagom stort.

– Stan och universitetet är väldigt familjära och välkomnande. Även om man träffar mycket nya människor här, så stöter man också alltid på någon man känner. Det är samma sak när det gäller friluftslivet. Det är jättelätt för alla som inte provat på att, till exempel åka skidor, få testa det. Jag har upptäckt och lärt mig massor här. Förra vintern bilade Ingeborg tillsammans med några kompisar till Alta i Nordnorge för att gå på toppturer och vintertälta, en av säsongens mest minnesvärda resor.

– När jag var liten seglade familjen längs hela den norska kusten så jag hade redan upplevt Narvik och Lyngen från vattnet men aldrig från land, berättar Ingeborg. Den nordnorska Atlantkusten har ju ett extremt landskap och ett utsatt läge, men det är helt fantastiskt!