Hoppa till innehållet
Daniel Karlsson, SAAB

”Gemenskapen och drivet var bra under utbildningen”

Publicerad: 18 november 2019

I dag är han editionsledare för de första Gripen E flygplanen på SAAB i Linköping. Daniel Karlsson tog examen vid Luleå tekniska universitet 2017.
– En av de bra sakerna var gemenskapen och det driv som finns hos alla som hittat ända upp till Luleå, säger han.

Numera bor han i Linköping. Efter att ha avslutat utbildningen civilingenjör i industriell ekonomi började han på ett ledarskapsprogram inom Saab, som ledde till att han blev editionsledare och är med och utvecklar de nya Gripenflygplanen till Sverige och Brasilien.

Kan du berätta lite om din karriär?

– Jag började på Saab 2017, direkt efter examen. Jag fick gå Saab Graduate Leadership Programme, med inriktning mot strategisk planering inom Gripen E-utvecklingen. Under den här tiden rekryterades jag direkt till forsknings- och utvecklingsavdelningen inom Saabs affärsområde Aeronautics. Här jobbar jag numera som editionsledare för de första Gripen E flygplanen.

Vad tror du är grunden till dina framgångar?

– Driv och nyfikenhet samt intresse för tekniska utmaningar.

Vad vill du säga till alla som funderar på vilken universitetsutbildning som de ska söka?

– Dra dig till något som du tror intresserar dig och kan vara intressant över en längre tid.

Och vad rekommenderar du studenterna att tänka på under utbildningstiden?

– Ha kul och engagera dig! Min tid i Luleå präglades mycket av olika engagemang i sektioner och annat. Det gjorde att jag fick mycket praktisk erfarenhet av att leda människor och att driva större projekt.

Vad tycker du är bra med LTU?

– Gemenskapen och det driv som finns hos alla som hittat ända upp till Luleå. Sedan var det fint att som skåning få se rätt mycket snö årligen.

Skulle du hellre anställa någon från Luleå tekniska universitet än från något annat universitet?

– För mig är det viktigt att personer som jag arbetar med visar ett bra mått av ödmjukhet och driv, vilket är vanligt förekommande bland studenter från Luleå tekniska universitet.

Taggar