Hoppa till innehållet
Helena Hed, Sweco

”Luleå tekniska universitet har fantastiskt duktiga studenter”

Publicerad: 18 november 2019

Sedan ett år tillbaka är hon vd för Swecos projektledningsverksamhet och ansvarar för över 400 personer. Helena Hed tog en examen i civilingenjör samhällsbyggnadsteknik 2001. Hon är bosatt i Boden och reser en hel del i jobbet.
– Jag åker till alla orter där vi har kontor, säger hon.

Till att börja med fortsatte hon på universitetet som forskarstuderande. Även om hon tyckte att det var intressant ville hon ut i näringslivet, berättar Helena Hed.

Kan du berätta lite om din karriär?
– Jag började på Sweco i Luleå 2002 och arbetade som konsult med miljöfrågor. Efter tre år fick jag förmånen att bli gruppchef i Luleå och jag startade även vår miljöverksamhet i Kiruna. Under den här perioden gick vi från fyra till tolv anställda. 2009 började jag som regionchef för vatten- och miljöverksamheterna i Nord, 2014 fick jag ansvaret för vår miljöverksamhet i Stockholm/Öst, båda regionerna hade runt 80 medarbetare. 2015 blev jag ansvarig för vår järnvägsverksamhet i Stockholm/Öst med närmare 200 konsulter. Och nu är jag chef för projektledarna i hela landet.

Vad tror du är grunden till dina framgångar?
– Det handlar mest om engagemang, nyfikenhet och driv. Jag vill lära mig något nytt hela tiden. Jag älskar att se människor och verksamhet utvecklas.

Vad vill du säga till alla som funderar på vilken universitetsutbildning de ska söka?
– Välj det du är intresserad av, men var också nyfiken på nya saker. I min bransch som samhällsbyggare behövs mängder av ingenjörer, arkitekter och miljöspecialister. Vi behöver kompetenser till den digitala omställningen och personer som kan och vill utveckla ledarskap.

Och vad rekommenderar du studenterna att tänka på under utbildningstiden?
– Gör ditt bästa, ha roligt och bygg nätverk. Skaffa dig en extern mentor, om du har möjlighet till det. Det är bra att ha kontakt med arbetsgivare genom praktik och ex- jobb. Satsa också på utlandsstudier, det tyckte jag var jättebra.

Vad tycker du är bra med Luleå tekniska universitet?
– 
På universitetsområdet känner man sig i ett sammanhang. Det är klassrumsföreläsningar. Det gör att man kommer närmare varandra.

Ert företag har anställt många som har gått utbildningar på Luleå tekniska universitet, hur kommer det sig?
 Luleå tekniska universitet har fantastiskt duktiga studenter. De är välutbildade och drivna. Det är med stolthet som vi anställer därifrån. Det är ett bra universitet.

Taggar