Hoppa till innehållet
Olle Hage, forskare inom nationalekonomi och årets lärare 2013

"Här finns inga stängda dörrar"

Publicerad: 22 mars 2017

Olle Hage, forskare inom nationalekonomi och årets lärare 2013.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Olle Hage och jobbar som lärare och forskare inom nationalekonomi.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– I flera nationalekonomikurser. Till exempel Mikroteori A, Finansiell ekonomi och Tillämpad matematik för nationalekonomi.

Hur är du som lärare?

– Jag är en engagerad lärare som brinner för ämnet och ger järnet för att försöka förklara viktiga begrepp, teorier och dess koppling till verkligheten. Samtidigt ställer jag höga krav på studenternas egna arbetsinsatser. Inlärning kräver helt enkelt både engagemang och hårt arbete. För att stimulera detta använder jag många olika former av undervisnings- och examinationsformer.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det har flera dimensioner. För det första tycker jag att ämnet är så intressant och viktigt. Nationalekonomi förklarar till stor del varför vi människor beter oss som vi gör, varför politiker tar sina beslut, varför det är finansiell oro i världen, vad den kan leda till och så vidare. För det andra är det otroligt kul att vara med om att se (ofta unga) intresserade studenter växa och att vara en viktig pusselbit i deras utveckling. Det bästa med jobbet är de diskussioner jag har med riktigt intresserade studenter.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Naturligtvis vill jag att studenterna ska kunna nationalekonomisk teori och metoder. Vidare vill jag att de ska kunna använda dessa för att förklara vad som händer men också för att kunna kritisera och påverka utvecklingen, naturligtvis i deras yrkesroll som ekonom men även i deras privatliv.

Varför ska man läsa Ekonomie kandidat på LTU?

– Vi har en högkvalitativ utbildning med många engagerade lärare på ett lagom stort universitet. Alla känner inte alla men här finns inga stängda dörrar med besökstider för studenterna. Sedan är Luleå fantastiskt fint med alla skiftande årstider och allt vatten och all is.

Läs mer om Olle Hage