Hoppa till innehållet
Foto: Tomas Bergman
Marcus Liwicki är professor i maskininlärning och vicerektor för tillämpad AI vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Studenterna är framtidens forskare"

Publicerad: 15 november 2019

Marcus Liwicki är en av världens mest kända forskare inom maskininlärning och artificiell intelligens. Men, han är också en av dina lärare vid Luleå tekniska universitet.

Syftet med maskininlärning är att försöka efterlikna mänsklig intelligens. Faktum är att datorer kan utföra många arbetsuppgifter betydligt bättre än vad människor kan.

– Först uppfanns hjulet, sen elektriciteten följd av den industriella automationen. Artificiell intelligens är nästa naturliga steg. Jag konfronteras ofta med rädslan över att människor kommer bli arbetslösa när allt fler uppgifter automatiseras. Men jag tror snarare att människors livskvalitet kommer öka när vi kan fokusera på uppgifter som vi tycker är mer intressanta, säger Marcus Liwicki.

Läskiga robotar

Underhållningsbranschen i allmänhet och science fiction i synnerhet, har gett oss många exempel på när artificiell intelligens spårar ur. Men enligt Marcus Liwicki borde vi ändå dra nytta av relationen till robotar istället för motsatsen.

– Vi kan betrakta robotar som goda samexisterande följeslagare. Det är mycket sannolikt att artificiell intelligens någon gång inom olika områden blir smartare än vad vi är, och att vi då kommer tillåta att den styr oss. På många områden är vi redan beroende av AI, till exempel navigationssystemet i bilen. Du frågar efter vägen och förlitar dig helt på att den tar dig dit du ska – du ger upp kontrollen. Människan blir då ett gränssnitt mellan navigationssystemet och bilen.

Kreativa studenter

Marcus Liwicki undervisar bland annat på kurser om avancerad djupinlärning, data mining och neurala nätverk och lärande maskiner.

– Eftersom studenterna är framtidens forskare är de universitetets viktigaste personer. Studenter tänker ofta utanför boxen, är kreativa och känner passion för det de gör. Vi lärare måste ge dem möjlighet att utvecklas och förverkliga sina idéer – ambitiösa studenter som vill samarbeta är alltid välkomna förbi mitt kontor, säger Marcus Liwicki.