Hoppa till innehållet
Theresia Hestad, Luleå tekniska universitet Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Rymdteknik är ett unikt program"

Publicerad: 12 januari 2020

Theresia Hestad kommer från Karlskoga och pluggar på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik. Hon beskriver sig själv som en riktig rymdfantast.

Varför läser du till civilingenjör i rymdteknik?

– Jag har alltid haft ett starkt intresse för rymden och det har varit något jag velat arbeta med. Efter gymnasiet fick jag göra en termins praktik och sen även sommarjobba som tekniker på raketbasen Esrange utanför Kiruna. Då insåg jag snabbt att det var rymdingenjör jag skulle bli.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Rymdteknik är ett unikt program och de flesta studenterna har ett intresse för rymden på ett eller annat sätt. Det bidrar till en härlig stämning och gemenskap bland studenterna. Det är något speciellt med att kunna samlas i klassen för att titta på en raketuppskjutning eller bara diskutera rymden under lunchrasten.

Vad är det mest utmanande?

– Att acceptera att det är en svår utbildning där du varje dag prövas på alla möjliga sätt. Men som vanligt gäller att om drivet och viljan finns, klarar du det mesta i livet, bland annat att bli civilingenjör i något så häftigt som rymdteknik.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Universitetet är riktigt familjärt och tillsammans med det nära stödet från sina lärare och äldre studenter blir varje dag rolig, lärorik och inspirerande.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Många väljer just Luleå tekniska universitet på grund av närheten till det fantastiska friluftsliv som finns här, framförallt vintertid. Friheten i att vara 20 minuter från en skidbacke, ett längdskidspår eller isbanan inne i stan, gör gott för oss studenter. Eftersom de flesta bor i närheten av campus är det enkelt att umgås och hitta på roliga saker tillsammans.

Vad vill du jobba med efter examen?

– 2021 är inte bara året då jag kommer ta examen, utan även året då den första småsatellitsuppskjutnigen planeras att ske från Esrange. Att få arbeta med det på ett eller annat sätt vore en dröm. Men såklart, så länge jag får arbeta med det jag brinner för – det vill säga rymden – kommer jag vara nöjdast i världen.

Har du något råd till den som vill plugga rymdteknik? 

– Rymdindustrin är återigen på väg in i en guldålder. Under de kommande åren står allt från bemannade Marsresor, sonder till andra solsystem och svenska satellituppskjutningar på schemat. Att plugga rymdteknik på Luleå tekniska universitet kan vara en väg till att få uppleva allt detta från första parkett. Låter det lockande? Om ja, då är det bara att köra!