Isabella Björkman, 23 år. Från Piteå i Norrbotten. Läser fastighetsmäklare, första året.

Ekonomi och människor i kul kombination

För Isabella Björkman är drömobjektet inte det finaste och dyraste huset. Hon vill hjälpa människor att hitta ett boende som verkligen passar dem, oavsett prisklass.
— Situation som uppstår mellan säljare och köpare när båda är nöjda och glada, den är det mest värdefulla.

Intresset för ekonomi har alltid varit stort, men att bara sitta på ett kontor är inget för Isabella. Hon vill ha ett omväxlande arbete och träffa många människor. Beslutet tog hon redan vid tolv tolv års ålder:

— När jag blir stor ska jag bli mäklare!

Att plugga vid Luleå tekniska universitet

Efter en tid i Stockholm och Falköping återvände Isabella till sina hemtrakter. Hösten 2011 började hon plugga till fastighetsmäklare vid LTU. Hon pendlar från Piteå som ligger några mil bort, men klassen är blandad. De flesta kommer från helt andra delar av Sverige och bor i närheten av campus.

— Det gör att vi har en bra sammanhållning. När alla flyttar till ett helt nytt ställe är man mån om att lära känna nya människor.

Hittills har hon läst byggnadsteknik, juridik och marknadsföring. Just nu pluggar hon skatterätt och inledande extern redovisning.

— Många tror att vi direkt lär oss att sälja hus, men det behövs många baskunskaper innan man kan gå ut och göra det. Juridiken var verkligen en lärorik kurs, att lära sig använda lagboken som ett hjälpmedel i olika situationer. Jag känner att det är en kurs som alla skulle ha nytta av.

Hennes mål just nu är att ta examen, få ett jobb som hon trivs med och ha balans i livet. Hon har hästar och dressyr som största fritidsintresse och vill kunna fortsätta med sin stora hobby.

— Drömmen är att sälja hästgårdar.

Vad skulle du säga till den som funderar på att söka fastighetsmäklare i Luleå?

— SÖK! Vad är det värsta som kan hända? Att du känner att det inte var något för dig? Man måste våga för att vinna, säger tävlingsryttaren och ler.