Hoppa till innehållet
Anna Wasserman
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Vid Luleå tekniska universitet finns något för alla och någon för alla"

Publicerad: 10 september 2020

Anna Wasserman är 23 år och går sista terminen på kandidatprogrammet i psykologi. Hon tycker att utbildningen har fått henne att förstå, inte bara andra, utan även sig själv, bättre.

Varför valde du att läsa psykologi?

– Jag har alltid varit intresserad av människor och psykologi. Först började jag läsa på förskollärarprogrammet. Men det passade inte riktigt mig. Jag blev tipsad av kompisar om Psykologiprogrammet. Det är en bred utbildning som är en bra grund för att söka många olika sorters jobb. De jobb man kan ha handlar om att hjälpa andra vilket tilltalar mig.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den har varit jättebra! Jag har fått många nya insikter. Egentligen borde alla läsa lite psykologi. Utbildningen har gjort mig bättre på att sätta mig in i andras perspektiv. Vi reagerar olika i olika situationer beroende på vilka erfarenheter vi har. Men utbildningen har också gjort att jag har lärt känna mig själv bättre. Jag har blivit mer medveten om hur jag själv reagerar och varför. Jag tycker om att vi har haft mycket seminarier då man får utrymme att diskutera olika frågor. Jag har lärt mig mycket av att ta del av andras perspektiv på olika frågor. Andra året väljer man inriktning. Jag valde inriktningen Personal- och arbetsvetenskap. Flera av kurserna på inriktningen har vi läst tillsammans med sociologistudenterna. Vi som läser psykologi utgår ifrån individen medan sociologerna utgår ifrån gruppen. Jag tror att vi lärde oss mycket av varandra genom att vi angriper samma problem utifrån olika synvinklar. Det roligaste på programmet har nog varit socialpsykologi och arbetsrätt. Socialpsykologi handlar om hur individen interagerar med gruppen. Arbetsrätten, som man läser på inriktningen, var annorlunda att läsa jämfört med andra kursmoment. Det var svårt men ändå rakt på sak. Arbetsrätten har inspirerat mig till att söka utbildningen i rättsvetenskap till hösten. Det är många bra lärare på utbildningen. Jag minns särskilt en som var ovanligt pedagogisk och förstående. Hon var ganska ung och minns säkert hur det var att vara student. Hon var öppen för kritik och ändrade sitt sätt att undervisa utifrån den. Liksom de flesta av våra lärare är hon forskare också. Vi blev en del av hennes forskning om vittnespsykologi genom att vi fick titta på en film och svara på en enkät. Det var intressant att få en inblick i hur man kan bedriva forskning inom psykologi.

Kan du ge något exempel på vad ni har gjort på utbildningen?

– Utbildningen avslutas med att man skriver ett examensarbete. Mitt examensarbete handlade om chefers upplevelse av balans mellan arbetsliv och privatliv. Eftersom min pappa har jobbat länge som chef ville jag lära mig mer om hur hans arbetssituation ser ut. Jag har intervjuat chefer på 14 olika arbetsplatser. Min slutsats är att det är viktigt för den som har en chefsposition att kunna sätta en gräns mellan arbete och privatliv vilket kan vara svårt i och med digitaliseringen som gör att du kan jobba när och var som helst. Det sociala stödet cheferna hade från sina familjer och vänner påverkade också balansen mellan arbete och privatliv.

Vad är det bästa med Luleå?

– Här finns ett lugn som inte finns i andra städer. Även om staden inte är så stor så finns här det mesta samtidigt som du har närheten till naturen. Luleå skärgård är fantastiskt vackert. I Gammelstaden strax utanför Luleå finns en kyrkby med små röda stugor kring Nederluleå kyrka. Här bodde bönderna från omkringliggande socknar i samband med stora kyrkhelger. Gammelstadens kyrkby räknas som ett världsarv. Alldeles i närheten finns friluftsmuseet Hägnan. När man är där känns det som att förflyttas till en annan tid. Men jag skulle rekommendera den som flyttar hit att besöka även andra delar av Norrbotten. Det finns så mycket att upptäcka här uppe. Man kan vandra i fjällen till exempel. Storforsen ligger lite mer än en timma med bil från Luleå. Storforsen är Europas största oreglerade fors. Det är en mäktig känsla att stå vid forsen och känna naturens krafter.

Vad är det bästa med Luleå tekniska universitet?

– Det är lätt att lära känna nya människor. Här finns något för alla. Oavsett om du gillar att sjunga, spela sällskapsspel, jonglera eller något annat så finns det en plats för dig i studentlivet. Om du saknar något är det bara att dra igång ny verksamhet på egen hand. Själv jobbade jag bland annat på studenternas egen nattklubb, STUK, med att plocka glas och städa med mera. Jag har varit med i nolleperiodsgruppen. Det är vi som organiserar aktiviteter under de första veckorna för att välkomna nya studenter. Jag har även sjungit i EMBLA som är en kör för kvinnliga studenter. Vid Luleå tekniska universitet finns något för alla och någon för alla. Du behöver inte vara orolig för att du ska bli ensam!

Vad gör du på fritiden?

– Jag målar, fotograferar, odlar och lagar mat. Jag är också gärna ute i naturen.

Vad har du för framtidsplaner?

– Nu när jag tar examen från psykologiprogrammet kommer jag att jobba under ett år på studentkåren som projektledare. Jag trivs så bra på Luleå tekniska universitet att jag gärna blir kvar här ett tag till. Studentkåren är en organisation som på uppdrag av studenterna jobbar för att utbildningen och studiemiljön ska bli så bra som möjligt. De frågor vi jobbar med kan handla om allt från att det saknas eluttag i en föreläsningssal till större frågor som könsdiskriminering och psykisk ohälsa. De som jobbar på kåren är studenter eller så har de nyligen tagit ut sin examen. De vet därför hur det är att vara student.

Har du några råd till den som funderar på att börja plugga på Luleå tekniska universitet?

– Läs litteraturen ordentligt. Se till att plugga i tid inför tentan. Ta vara på den här tiden och uppskatta alla möjligheter du får att lära dig nya saker. Engagera dig även i föreningar, sektionsverksamhet eller i studentkåren, det är både otroligt roligt och lärorikt.