Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Spelprogrammering världens coolaste grej"

Publicerad: 18 mars 2019

Sandra Andersson kommer ursprungligen från Sundsvall och pluggar datorspelsutveckling vid Luleå tekniska universitet.

Hej Sandra, vem är du?

– Jag heter Sandra Andersson och kommer från Sundsvall. På fritiden kan man ofta se mig spela diverse spel, spela fiol eller äventyra med min katt.

Varför läser du datorspelsutveckling?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för spel och började redan i grundskolan fundera på vad jag ville inrikta mig inom. Efter lite research kom jag fram till att jag ville jobba inom spelutveckling, specifikt med spelprogrammering eftersom man då får arbeta mycket med matte och problemlösning.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det som gör det extra roligt med utbildningen är att vi ofta får arbeta i projekt. I några av projekten har vi nästan helt fria händer och att få se ens spel gå från idé till design och prototyp och sist till ett fullt utvecklat spel är riktigt häftigt.

Vad är det mest utmanande?

– Att hänga med i det typiska universitetstempot kan vara väldigt ansträngande. Det kan vara svårt att hinna med alla uppgifter samtidigt som man försöker utvecklas som programmerare och skriva bra och effektiv kod, inte bara fungerande.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är jättekul! Det finns många bra och engagerade lärare på skolan och bra utrustning som hjälper oss att utvecklas. Det är också skönt med ett mindre campus som här i Skellefteå och du lär känna många från även andra program.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Studentlivet här är underbart! Varje vecka finns det en massa aktiviteter från allt mellan brädspels- till filmkvällar och även tv-spelskvällar som jag är med och arrangerar. Vi har även en helt egen studentpub, Traversen, som har öppet flera kvällar i veckan och diverse aktiviteter såsom temamiddagar som arrangeras utöver året.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Drömmen är att få jobb på ett stort spelföretag som fokuserar mycket på storyn i sina spel. Den typen av spel är sådana som inspirerat och hjälpt mig genom mycket i mitt liv, så att kunna få arbeta på ett spel som kan ge lika mycket till någon annan så som dem gjort för mig skulle vara drömmen.

Har du något råd till den som vill plugga datorspelsutveckling?

– Gör lite research på hur det är att jobba som spelprogrammerare och ifall det fortfarande verkar som världens coolaste grej – vilket det är – tveka inte att söka! Var beredd på tunga kurser och ett högt tempo, men även många roliga och intressanta dagar med nya vänner.