Hoppa till innehållet
Foto: Irene Gustafsson
Johan Aasa. Foto: Irene Gustafsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Exstudent prisades av Svenska Akademien

Publicerad: 30 maj 2016

Johan Aasa tog sin lärarexamen från Luleå tekniska universitet år 2002. Efter studierna jobbade han elva år på gymnasiebyn i Luleå innan flyttlasset gick till Stockholm år 2013. Nyligen tilldelades han Svenska Akademiens Svensklärarpris.

– Jag känner mig väldigt stolt och aningen omtumlad. Jag har nog inte riktigt förstått det ännu, berättar Johan Aasa som jobbar som gymnasielärare i svenska och historia på Södra Latin i Stockholm.

Goda ämneskunskaper

Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen. Prissumman består av 50 000 kronor och kommer att överlämnas vid en ceremoni i Svenska Akademiens monter på Bok & Bibliotek i Göteborg till hösten. Johan Aasa tror att ämneskunskaperna och förmågan att ingjuta självförtroende hos sina elever är det som gör honom till en bra lärare.
– Jag gillar mina ämnen väldeliga och har goda ämneskunskaper och ledaregenskaper. Jag lyckas nog rätt ofta få elever att tro på sig själva och trivas vilket är en av förutsättningarna för att utvecklas.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Det absolut bästa är att se elever utvecklas ämnesmässigt.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivdes mycket mycket bra. Jag minns med glädje föreläsningar signerade Bert Mårald (historiker) och Åke Löfgren (historiker). Litteraturvetaren Ingemar Fribergs kurser har också etsat sig fast i minnet.

Vilka lärdomar tog du med dig från studierna till ditt yrkesliv?

– Framförallt de gedigna ämneskunskaperna som jag utvecklade mycket tack vare de skickliga lärarna som Luleå tekniska universitet hade under mina år.

Har du några tips till den som funderar på att studera till lärare?

– Du/ni kommer inte att ångra er. Jobbet är fantastiskt stimulerande. Slarva dock inte med grundarbetet. Goda ämneskunskaper är nyckeln till framgång.

Taggar