Hoppa till innehållet
Pontus hult
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”För många studenter leder projektarbete både till sommar- och exjobb”

Publicerad: 8 mars 2022

Pontus Hult, är 24 år och kommer ursprungligen från Västerås. Han läser sista terminen på civilingenjör i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet och genomför nu sitt exjobb på hemmaplan hos ABB. Det kändes naturligt att återvända eftersom han redan under studietiden testat många roller på ABB. Under åren har det både varit kul och lärorikt att som student få testa uppgifter mer riktat mot utbildningen, för att slutligen avsluta med exjobb. Där han nu fått mer fria händer.

– Jag började som montör och sedan har jag allteftersom haft möjlighet att jobba bredare med bland annat verksamhetsutveckling och produktionsutveckling. Du får styra din egen väg, men du får även vägledning om de ser att du är på väg mot fel håll. Du arbetar nära både industrin och det akademiska, säger Pontus.

Har du fått hjälp av Sirius projektkurser när du studerat vid Luleå tekniska universitet?
– Ja! Luleå tekniska universitets projektkurser är väldigt unika, långa, självständiga och framförallt skarpa. För många studenter leder Siriusprojektet både till sommar- och exjobb. Hos företaget där min grupp genomförde projektarbete fick alla deltagande senare erbjudande att göra sina exjobb på företaget.
Att arbeta i projektform är något en verkligen tar med sig rakt in arbetslivet.

Varför valde du att göra ditt exjobb hos ABB?
– Det är ett företag som jag är bekant med sedan länge. Det finns alltid någon man känner som jobbar på ABB om en är från Västerås. Jag åkte på praktik där redan i gymnasiet. Det började med att jag redan på gymnasiet kom i kontakt med dem och jag även fick möjligheten att göra min praktik på deras anläggning strax utanför Bangkok. Därefter har jag som sagt fått möjligheten att både arbeta heltid under mitt sabbatsår och sommarjobba och nu slutligen göra mitt exjobb.

Hur funkar det med exjobb?
– Under exjobbet, som är slutmomentet på utbildningen i maskinteknik, läser vi 30 högskolepoäng från januari till juni. Många väljer ett exjobb utifrån sin inriktning samt vad de vill jobba med och det gjorde jag med. Min inriktning är konstruktionsteknik.

Vad gör du på ditt exjobb?
– Jag jobbar på ABB Robotics där vi gör industrirobotar, på min avdelning Produktionsteknik, jobbar vi med att ta fram och utveckla processer för att underlätta arbetet i produktionen. Det kan innebära att vi bland annat konstruerar fixturer och verktyg.

Det är ganska vanligt att du sitter och konstruerar något när du läser konstruktionsteknik, men jag har arbetat med fokus på själva konstruktionsprocesserna i stället. Jag arbetar då med hur vi kan integrera AR och VR, samt 3D-prininting i konstruktionsprocessen. Anledningen till detta är för att tidigare kunna säkerställa att det vi levererar är vad som önskas, men det kan även vara för höja mognadsgraden på själva slutprodukten.  

Vilka möjligheter finns det inom ABB om du studerat vid Luleå tekniska universitet?
– Som student vid Luleå tekniska universitet finns det väldigt många möjligheter inom ABB, även om du inte haft kontakt med dem tidigare. Så länge du är nyfiken på att lära känna företaget och dess produkter.

Det finns mycket jobb för nyexaminerade studenter eftersom de är ett större företag och framförallt i norra Sverige sker det stora omställningar där det finns en stor efterfrågan på utbildade ingenjörer. Om du vill stanna kvar i Luleå efter studierna finns det alltså möjlighet till det och om du vill flytta söderut eller jobba utomlands, kan du även göra det.

För nuvarande studenter finns både exjobb och sommarjobb som annonseras ut via deras jobbportal vilket är ett perfekt tillfälle för studenter inom olika utbildningar som vill testa om ABB är ett företag för dem.

I ABB:s traineeprogram ingår förutom möjligheten att prova på tre olika roller inom företaget även utlandsarbete, som lockar många. Här behöver man inte bli anställd utomlands, utan du behåller din anställning i Sverige. De har även ett Sustainable Talent Program (STP), som riktar sig till kvinnliga ingenjörer som går sitt tredje eller fjärde år. De träffas tillsammans lite då och då och de får känna på ABB som företag samtidigt som de testar på roliga aktiviteter och studiebesök.

Jag rekommenderar alla ska söka till något av dessa program eftersom det ger en väldigt bra känsla för företaget och såklart ett nätverk för hela arbetslivet!

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har tackat ja till en traineetjänst på Hitachi Energi som för ett par år sedan även var en del av ABB. Jag sökte samma tjänst både på ABB och Hitachi, fick erbjudande av båda företagen, men valde att testa något nytt. Jag vill försöka identifiera nya möjligheter, lära mig nya saker och utmana sig själv så mycket som möjligt.

I nuläget vet jag inte exat vad jag kommer att arbeta med i min roll, man gör nämligen (precis som i ABBs traineeprogram) tre rotationer som är sex månader vardera. I rotationerna man kan testa allt från produktionsstödjande verksamhet till forskning och utveckling eller försäljning, möjligheten finns även här att arbeta utomlands, vilket lockar mig.