Filharminiska orkestern
Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet och Kungliga Filharmonikerna/Stockholms Konserthus startar högre akademisk utbildning för lovande unga musiker. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utbildar för världens symfoniorkestrar

Publicerad: 16 mars 2015

Kungliga Filharmonikerna/Stockholms Konserthus och Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet, gör en unik satsning i Skandinavien. Det handlar om en högre akademisk specialutbildning RSPO Orchestra Academy för unga mycket begåvade musiker.

– Kungliga Filharmonikerna ingår i toppskiktet av de internationella orkestrarna och vi ser med ökad oro svårigheterna för unga musiker att få jobb i våra orkestrar. Det är allt vanligare att de som redan sitter i andra orkestrar vinner provspelningarna som utlyses. Då uppstår ett slutet kretslopp och unga begåvade musiker kommer inte in – de saknar helt enkelt tillräckligt med orkestererfarenhet. Det vill vi nu ta ändra på genom RSPO Orchestra Academy, säger konserthuschef Stefan Forsberg.

Under ledning av Kungliga Filharmonikernas stämledare och  Musikhögskolan i Piteå kommer studenterna som antas till RSPO Orchestra Academy att drillas varje vecka. Studenterna får bland annat individuell undervisning på sina instrument, omfattande kammarmusikspelande, undervisning i auditions och möjlighet att medverka i 8-12 konsertproduktioner med Kungliga Filharmonikerna, under ledning av världsberömda dirigenter.

Berliner Philharmoniker förebild

Ambitionen är att dessa unga lovande musikstudenter under kommande år erövrar de lediga tjänster som utlyses hos Kungliga Filharmonikerna och hos andra symfoniorkestrar i världen.

– Vi ser detta som bästa tänkbara framtidsinvestering för den klassiska musiken, säger Stefan Forsberg.

Förebilden för utbildningsverksamheten är bland annat den som bedrivs av Berlinerfilharmonikerna i deras erkända akademiska utbildning Orchester-Akademie.

– Det är fantastiskt roligt att vi inleder det här utbildningssamarbetet med Kungliga Filharmonikerna, en symfoniorkester av högsta internationella kvalitet.  Det visar vilken toppkvalitet vi som universitet erbjuder i musikutbildningar, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Mästarkurser på hög nivå

Under flera år har Musikhögskolan i Piteå, vid Luleå tekniska universitet arbetat med olika idéer om att skapa en orkesterutbildning. Kungliga Filharmonikerna hade samtidigt planer på en orkesterakademi. Det föll det sig därför naturligt att inleda samtal om ett samarbete.

– Vi har under en lång tid bedrivit mästarkurser på hög internationell nivå och haft ett nära samarbete med ett flertal musiker ur Filharmonikerna. Personligen har jag genom åren frekvent gästat Kungliga Filharmonikerna som dirigent. Det föll sig naturligt att samarbeta, säger Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet och examinator för RSPO Orcestra Academy.

Nyheten i media några urval

Kontakt

Petter Sundkvist

Petter Sundkvist, Professor

Telefon: 0911-72602
Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande