Hoppa till innehållet
Michelle Räisänen Arrué
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Campusveckorna är lärorika, spännande och intensiva”

Publicerad: 20 april 2020

Michelle Räisänen Arrué, bor i Piteå och har snart gått färdigt specialistutbildningen till operationssjuksköterska som går på distans. Hon gillar att utbildningen innehåller en hel del akutsjukvård.

Hej, vem är du?

– Hej, jag heter Michelle Räisänen Arrué och är 28 år. Jag är ursprungligen från Stockholm men bor sedan ett år tillbaka i Piteå. Just nu läser jag sista terminen på specialistutbildningen till operationssjuksköterska.

Varför har du valt att läsa till  operationssjuksköterska?           

– Jag tycker om att arbeta fokuserat och i ett nära teamarbete. Dessutom vill jag ge min uppmärksamhet till en patient i taget. Det får du göra när du arbetar som operationssjuksköterska. Sedan har jag ett stort intresse för hygien och sterilitet, något som var en klar fördel när jag bestämde mig. Att det finns goda arbetsmöjligheter som operationssjuksköterska var också en bidragande faktor.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– Det föll sig naturligt att välja Luleå tekniska universitet i och med min flytt till Norrbotten. Sedan hade jag hört gott om universitetet vilket bidrog till att det kändes som ett tryggt val.

Hur är det att läsa på distans?

– Det är riktigt bra! All teknik och kommunikation har fungerat bra så det har flutit på utan några bekymmer. Det är flexibelt och kräver disciplin, det passar mig bra.

Vad tycker du om campusveckorna på universitet?

–  Lärorika, spännande och intensiva. Det är roligt att träffa kurskamraterna för att utbyta tankar och erfarenheter.

Vad är roligast med utbildningen?

–   Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, och campusveckorna. Under VFU har vi fått praktiska färdigheter och ju mer självständigt man har kunnat utföra olika moment, desto roligare har det blivit.  

Vad är mest utmanande?

– Att tänka om och tänka nytt. Trots att det är en specialistutbildning för grundutbildade sjuksköterskor, är det samtidigt ett helt nytt yrke. Att lära sig om instrumentering, om hur man arbetar för att bibehålla steriliteten vid ett operationsfält och om vad som sker steg för steg vid olika operationsingrepp, har varit en utmaning. Men det är också det som har gjort utbildningen så rolig.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag kommer att arbeta på operationsavdelningen på Piteå sjukhus där jag redan har en anställning.

Vad vill du ge för råd till den som funderar på att söka utbildningen?

­– Att inte vara rädd för att utbildningen är smal eller nischad. Trots att utbildningen leder till ett specifikt arbetsfält, är den bredare än vad många tror. Utbildningen innehåller en hel del akutsjukvård och fördjupning inom fysiologi och anatomi vilket är otroligt givande för både den som vill arbeta länge som operationssjuksköterska, men också för den som sedan vill läsa någon annan specialistutbildning, eller arbeta inom andra områden. Att utbildningen innehåller så pass mycket akutsjukvård som den gör var avgörande för mig.

Ulrica Strömbäck

Ulrica Strömbäck, Universitetslektor, Utbildningsledare Specialistsjuksköterska med inriktning akutsjukvård

Telefon: 0920-492543
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik