Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag älskar mitt jobb inom ambulansen"

Publicerad: 31 maj 2017

Stefan Westman jobbar inom ambulansen i Sundsvall, men kände att han ville öka sin personliga förmåga att kunna ge patienter den bästa tänkbara vård. Kollegor tipsade om utbildningen i Luleå nu är han snart färdig specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård.

Hej, vem är du?

– Jag heter Stefan Westman. Jag är 28 år och bor Sundsvall. Jag flyttade upp från Huddinge 2010 efter att ha blivit intresserad av sjuksköterskeyrket genom värnplikten. Idag arbetar jag på ambulansen i Sundsvall och har en tidvistjänst inom försvarsmakten som sjuksköterska.

Varför har du valt att läsa till specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård?

– Det är ett fantastiskt givande yrke. Stor möjlighet till kompetensutveckling, men också personlig utveckling. Du får möjligheten att träffa dina patienter i en annan miljö än sjukhusmiljön och ställa dig inför svårigheter som kanske inte alltid finns i den hospitala miljön. Ingen dag är den andra lik och det trivs jag med. Sen upplever jag att man har ett tätare samarbete mellan kollegorna. Man utvecklas ihop och tar hand om varandra. Jag passar jättebra in i den miljön.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

–  Hade en del kollegor som pluggat här och de talade gott om programmet och att det var en utmaning. Det var nog nyfikenheten över att få upptäcka en ny stad och utmaningen som drev mig att söka programmet. Sen älskar jag mitt jobb inom ambulansen och ville öka min personliga förmåga att kunna ge mina patienter den bästa tänkbara vården.

Hur är det att läsa på distans?

–  Det är tufft. Det är en utmaning och ställer krav på dig som individ att ta vara på tiden på ett adekvat sätt. Hade svårt i början, men jag vande mig efter några månader. När jag väl hittade rätt tempo och lärde mig att fördela tiden så flöt allt kanonbra.

Vad är roligast med din utbildning?

– Självklart veckorna uppe i Luleå och på universitet. Luleå är en fantastisk fin stad som erbjuder mycket sevärdheter och nöjen, samtidigt som att LTU är ett modernt universitet som sprudlar av framtidsanda. Lärarna är kompetenta och tar sig tid att lära känna oss elever och följer upp hur det går för oss. Samtidigt är det roligt att få umgås närmare med klasskompisarna då man oftast har kontakt med dem per telefon och mailvägen vanligtvis.

Vad är mest utmanande?

– Skulle nog vilja säga att de mest utmanande är att få tiden att räcka till.

Vad tycker du om fältstuderna och verksamhetsförlagd utbildning, VFU?

– Skulle nog vilja säga att de roligaste med fältstudierna var att få en insikt i en verksamhet som man aldrig prövat eller en tänkt att ”Kan detta ens vara kul?”. VFU var även den mycket givande. Det var skönt även för mig som redan arbetat inom ambulanssjukvården att kunna känna mig som elev. Jag hade även förmånen att testa två olika landsting, så jag kunde även jämföra hur saker fungerade.

Hur skulle du beskriva veckorna på universitet?

– Intensiva, men fantastisk givande! Kul att få dela kunskaper mellan klasskompisar och kollegor. Det har varit ovärderligt.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Mycket bra. Vi får bra stöd från både lärare och IT-support och det har behövts några gånger. Tycker att handledningen har varit suverän och lärarna svarar mer än gärna på frågor via telefon eller på mail. Det skapar en stor trygghet för mig som distansstudent. 

Vad vill du göra efter utbildningen?

–  Oj! Nu ska jag bara fokusera på att landa i mig själv, börja jobba och kanske ta lite semester. Det har varit ett intensivt år. Självklart kommer jag att förädla mina nyfunna kunskaper i utvecklingsarbetet på ambulansstationen i Sundsvall.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

–  Tveka inte! Sök bara! Den kommer att ge dig en kul och stimulerande utmaning som är utvecklande för dig som individ. Du kommer ha kul samtidigt som du fördjupar dig i massor av roliga ämnen.