Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Väldigt lärorikt och väldigt högt tempo"

Publicerad: 18 april 2017

Johan Wikholm kände "wow" efter att ha varit på operation – nu läser han till anestesisjuksköterska på distans.

Hej, vem är du?

– Tjenare! Jag heter Johan Wikholm, är 32 år och bor ute på Lidingö i Stockholm tillsammans med min fina fru och vår lilla bebis som för närvarande bor i fruns mage. Jag har arbetat som sjuksköterska i snart fyra år på Danderyds sjukhus, där jag främst hållit till på kirurg- och urologkliniken.

Varför har du valt att läsa till specialistsjuksköterska med inriktning anestesisjukvård?

– Oj, en bra fråga! Flera anledningar. Ända sen grundutbildningen har jag varit extra förtjust av anestesisjukvård och ambulanssjukvård och faktiskt haft någon av dessa som ett framtida drömyrke. Då jag har jobbat på kirurg- och urologkliniken har jag också haft lyxen att kunna få hospitera på operation några gånger och efter dessa besök kände jag bara ”wow”, detta yrke måste jag få prova på i framtiden.

Sen har det också att göra med utmaningen, att få mer kunskap inom yrket och att få stå i hetluften, och just det där med att så i hetluften, det är något man verkligen får göra som anestesisjuksköterska. Dessutom kan man jobba i ambulans som anestesisjuksköterska om jag nu skulle bli sugen på prova på det i framtiden.

Så efter några på avdelning kände jag, nu är det dags, nu kör vi! Då sökte jag till er i norr.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– I botten är jag en lulepojk. Född i Luleå och spenderade mina första år på Gültzaudden. Sen i ung ålder flyttade jag och familj ner till Stockholm. Mörkret i december månad blev för tungt tror jag. Men rötter, kvarvarande hus och kärleken för Luleå hockey fick mig att alltid återvända på skollov, semestrar och nu mera studier.

Detta upplägg är en win-win situation för mig. Jag får bo hemma i Stockholm med min fru, familj och vänner. Samtidigt som jag får utbilda mig till mitt drömyrke i både hemmet och i min favoritstad. Dessutom får jag gå och sjunga för Luleå hockey i Delfinen några extra kvällar under säsongen.  

Hur är det att läsa på distans?

– Jag tycker det fungerat bra! I början var jag lite orolig över hur till exempel föreläsningarna skulle fungera, men tekniken går framåt. Det ”digitala klassrummet” i adobe connect fungerar riktigt bra tycker jag. Dessutom spelas de flesta föreläsningar in så man kan gå tillbaka och lyssna om man är trött på läsa massvis med kurslitteratur.
Men man måste vara förberedd på att lägga upp en plan för sina studier, det är mycket att plugga och här är man sin egna chef då man gör det mesta hemifrån. Det finns inte utrymme att fastna i Netflix hela dagarna. Men jag tycker lärarna förberedde oss på ett bra sätt i höstas.  

Vad tycker du om inneveckorna på universitet?

– Blod, svett och tårar? Nej men det har varit väldigt kul, väldigt lärorikt och väldigt högt tempo. De klämmer ju in så mycket som möjligt då vi endast har några få veckor tillsammans i Luleå. Lärarna har fått ihop det bra ändå, men det gäller att vara förberedd på högt tempo.

Sen är det väldigt kul att få träffa sina kurskamrater ”in real life”.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det roligaste med utbildningen är att man med allt plugg och slit sakta men säkert närmar sig att bli anestesisjuksköterska. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att man skulle lära sig så här mycket nytt. Det är en häftig känsla. Jag är verkligen glad att jag valde detta.

Vad är mest utmanande?

 – Det måste nog vara det höga tempot och den avancerade nivån på studierna i kombination med intensiva VFU-perioder. Grundutbildningen till sjuksköterska var ganska mild jämfört med denna. Men utmaningen har också en charm, jag gillar det.

Vad tycker du om att vara ute på verksamhetsförlagd utbildning, VFU?

– Att vara ute på VFU har varit riktigt häftigt. I höst var jag placerad fyra veckor på Sunderby sjukhus och trivdes jättebra. Riktigt härliga arbetskollegor och en bra stämning. Det var min första VFU under utbildningen och det var mycket nytt, främst då arbetsuppgifterna skiljer sig mycket jämfört med vad jag tidigare arbetat med. Sen är det alltid intressant att få koppla teorin med praktik, speciellt första gången man kommer ut.

Under våren har jag haft min VFU i Stockholm och det har fungerat väldigt bra det också. Samarbetet mellan LTU och Danderyds sjukhus har fungerat exemplariskt.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Efter utbildningen har jag blivit anställd på operationsavdelningen på Danderyds sjukhus. Jag kör igång i mitten av juni. Känns både spännande, kul och lite läskigt om jag ska vara ärlig. Men det kommer gå super, det är bara att gilla läget.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Sök utbildningen! Var beredd på högt tempo, mycket slit och sena nätter med fyrkantiga ögon stirrandes i kurslitteratur. Men framför allt en riktigt lärorik och häftig utbildning. Lägg upp en bra plan och ge aldrig upp. För varje dag som går blir jag mer och mer taggad på 13 juni då jag ska göra mitt första pass på operationsavdelningen på Danderyds sjukhus.

Passa även på att gå och se Sveriges bästa hockeylag!