Hoppa till innehållet
Emma Olsson Månsson LTU 2019

"Jag vill göra skillnad för klimatet – på riktigt"

Publicerad: 6 mars 2019

Namn: Emma Olsson Månsson
Ålder: 26 år
Hemstad: Malmö
Program: Civilingenjör hållbar process- och kemiteknik

Varför valde du att studera det här programmet?

– Jag valde den här utbildningen då den hade ett så tydligt hållbarhetsfokus. Den erbjuder två inriktningar som är centrala i klimatdebatten eftersom de täcker de största och mest grundläggande industrierna: gruv- och metall, energi, transport och kemikalier. Utan dessa skulle inte samhället fungera, samtidigt som det är väldigt klimatpåverkande industrier vilket betyder att det är otroligt viktigt att få dem mer hållbara. Med många industrikopplade projekt och studiebesök i kurserna samt en termins praktik kändes detta som en perfekt utbildning för mig som vill göra skillnad för klimatet – på riktigt. Vi lär oss om hur processerna i dessa industrier kan effektiviseras, hur restprodukter kan återvinnas eller återanvändas samt hur det går att ersätta den fossila råoljan med biobaserad från restprodukter i skogs- och jordbruksindustrin. Ett stort plus är alla kurser inom processteknik, som breddar dina jobbmöjligheter till så många andra branscher som exempelvis läkemedel- eller livsmedelsindustrin på företag som finns i hela världen.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

– Efter studierna vill jag jobba med just skiftet från fossila råvaror till förnybara, antingen i ett bränsleföretag för att skala upp mer hållbara drivmedel för bil/flyg, eller med biobaserade kemikalier. Det jobbas väldigt hårt med att möjliggöra detta skifte och att det bekräftas dagligen i reklam och nyhetsinslag känns väldigt tryggt såhär nära examen. Det finns gott om jobbmöjligheter att välja mellan känner jag.

Vad gör du på din fritid?

– På fritiden gillar jag att umgås med kompisar och träna – gärna samtidigt! Sen jag flyttade hit har jag fått testa massor med nytt som skidåkning, vandring, kajak och klättring och åker gärna iväg på de resor som studentföreningarna STIL Alpina eller Frilufts anordnar åt oss studenter. Tack vare den stora variationen av studenter som flyttar hit från hela Sverige har jag fått en massa nya intressen som jag aldrig utövade i Malmö innan jag flyttade hit, vilket verkligen har berikat mitt studentliv här. Utöver friluftslivet gillar jag även att plantera fröer och kärnor vid mitt köksfönster, resa för att upptäcka nya ställen och laga mat!

Har du några tips till framtida studenter på Luleå tekniska universitet?

– Låt inte avståndet begränsa dina universitetsstudier! Jag är jätteglad att jag flyttade till andra änden av landet för jag har fått vara med om så mycket nytt och verkligen växt som person. Leta gärna efter utbildningar som ger möjlighet till praktik, det ger dig en stor fördel inför arbetslivet. När du väl börjar tycker jag att du ska våga nyttja allt som Luleå tekniska universitet har att erbjuda; utbytesstudier, studentföreningar och andra engagemang erbjuder väldigt många möjligheter till att träffa vänner och lära dig något nytt och det rekommenderar jag starkt. Ett annat bra tips är att ställa dig i bostadskö.