Hoppa till innehållet
RAFAEL ADOBAS BAYOG
Rafael Adobas Bayog. Foto:Mats Lundqvist Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Musikstudent vinnare i internationell flöjttävling

Publicerad: 20 april 2022

Den 27 mars 2022 belönades Rafael Adobas Bayog med 1:a pris i Kobe International Flute Competition. Rafael Adobas Bayog är flöjtist i Kungliga Filharmonikerna och student från Internationella Orkesterakademin vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet.

Tävlingen bestod av fyra omgångar och en öppen ansökningsrunda med 483 ansökningar. I den första omgången kvalade 56 tävlande in, i den andra omgången var 26 kvar, i den tredje var de 14 och finalen var de bara 6 tävlande.

På grund av pandemin spelades alla omgångar in på video istället för att spelas live.

– Det var en stor utmaning för mig att uppträda utan publik. Jag ser mig själv som en spontan artist som behöver energi från publiken. Min lösning var att föreställa mig en publik som jag kunde kommunicera mitt budskap till, säger Rafael Adobas Bayog.

Spelade med en pianist

Under normala omständigheter skulle de tävlande ha framfört sina stycken ackompanjerade av en orkester. På grund av pandemin fick de istället sällskap av en pianist. Rafael Adobas Bayog tycker att det var en mycket större utmaning  att spela utan publik  än att spela utan orkester eftersom han hade tränat mycket innan på att spela styckena med en pianist.

I uttagningsomgångarna fick de tävlande välja från en lista med musikstycken. Till slutomgången fick dock alla finalister samma stycken: "Konsert i D-dur" av W.A. Mozart och "Ballade" av "Frank Martin".

– De är båda välkända standardstycken, så jag tyckte att det var ganska svårt att vara originell i min tolkning av dem.

Han förutspådde att de andra tävlande skulle spela styckena tekniskt felfritt. Därför bestämde han sig för att välja en annan väg i sitt framförande av de två, sinsemellan ganska olika, styckena.

– Jag ville uttrycka det lekfulla, nästan barnsliga, förhållningssättet i Mozarts verk, medan jag däremot försökte fokusera på den mörka, passionerade atmosfären i Ballade som Frank Martin komponerade under andra världskriget.

Blev flöjtist av en slump

Det var av en slump som gjorde att han började spela flöjt när han var åtta år gammal. Hans äldre syster spelade piano. Därför ville hans föräldrar att han skulle spela samma instrument för att spara pengar.

– Eftersom jag kom på första plats vid inträdesproven var jag den första som valde instrument i min skola. Av misstag, utan att inse det, sa min far ”flöjt” och efteråt, när alla elever hade fått ett instrument, var det för sent att byta.

Med åren har Rafael Adobas Bayog blivit mycket förtjust i sitt instrument.

– Flöjten är direkt sammankopplad med andningen. Det är som att vara sångare. Man använder sin fantasi för att skapa sin egen röst med flöjten.

Student på internationella orkesterakademin

Under höstterminen 2021 och våren 2022 har han varit student på internationella orkesterakademin – ett program riktat till studenter på avancerad nivå som vill fördjupa sina kunskaper som orkestermusiker.

– Det har varit väldigt givande för min musikaliska utveckling. Under åren har jag övat i timmar varje dag på egen hand. Men mitt jobb går ut på att spela med andra. Kursen har lärt mig att bli en bättre lyssnare, inte bara på hur mina kollegor spelar, utan på deras idéer. En orkester är trots allt inte så olik ett företag eller någon annan organisation; det handlar om att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.

Kursen innehöll även mental träning och träning i scenframställning.

– Det är väldigt viktigt. Som musiker är man en scenartist. Ditt konstnärskap kräver scennärvaro. Dina gester och dina ansiktsuttryck bidrar till publikens helhetsupplevelse.

Nyligen vann han ytterligare en tävling: Siemens Arts Program. Tillsammans med en violinist har han blivit utvald att göra ett soloframträdande om 45-minuter i Carnegie Hall i New York den 22 juni.

– Ett av de stycken jag kommer att framföra är en egen komposition som heter "Music is life" och som skildrar livet i alla dess aspekter, med dess ljus och dess skuggor. Jag ser väldigt mycket fram emot detta, säger Rafael Adobas Bayog.