Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Didaktik i Mattoxteknik

7,5 Högskolepoäng, Nybörjarkurs på grundnivå, A0032G
Kursen vänder sig till danspedagoger/lärare, dansare och koreografer som vill fördjupa sina kunskaper i Mattoxtekniken, kunskaper som kan användas i undervisning såväl som i koreografiskt arbete. Kursen är gratis!

Matt Mattox, född 1921 i USA, skapade Mattoxtekniken under 1950 talet och den undervisas fortfarande idag runt om i världen. Matt var klassiskt skolad solist och dansade i många Jack Colefilmer som inspirerade honom att skapa tekniken/stilen. Matt var verksam i London och Paris och bodde och verkade i södra Frankrike mot slutet av sin levnad. Matt dog i februari 2013. 

Tekniken har en stark jazzdansbas med influenser från klassisk balett, stepp, orientalisk dans, afrikansk dans, modern dans (Graham och Cunningham) m.m. Det är en rik stil med tydliga skillnader i tempo, nivåer, accenter. Basen är isolationen, som kombineras med olika armrörelser, oftast komplicerat, men stimulerande. Matt arbetade med ett skiftande musikmaterial, allt från Bach till schlager via rock, jazz och visa! 

I kursen ingår didaktik för undervisning, eget koreografiskt arbete, jämförande studier med andra jazz- och moderna tekniker. Praktiskt arbete med lektioner och redovisningar av teori kring ovanstående sker under kursens gång. Kursen avslutas med ett sceniskt framträdande.

Samarbete sker med Mattoxlärare i Sverige.   

Didaktik i Mattoxteknik ges av Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle (ETKS) vid Campus i Piteå. 
Det blir 3-4 kurstillfällen (2-3 dagar per tillfälle) med workshops, föreläsningar, litteraturseminarium, diskussioner och koreografiskt arbete. En del av undervisningen kan ske via distans. 

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Karolina Fällman

Karolina Fällman, Universitetsadjunkt

Organisation: Danspedagogik, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72771