Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Mentorsutbildning för AIL

7,5 Högskolepoäng, Avancerad nivå, B7006P
Målet med utbildningen är att erbjuda mentorer, utifrån deras egna erfarenheter och förutsättningar, en forskningsbaserad mentorsutbildning som utvecklar kompetens att på ett professionellt och initierat sätt kunna stödja den som är ny i läraryrket.

Att som ny kollega få samverka och utvecklas tillsammans med en professionell och engagerad mentor är av stor vikt för en god introduktion och i längden ett hållbart lärarliv. Nyanställda lärare har rätt till en introduktionsperiod enligt skollagen (2 kapitlet §22a  skollagen och 5 kapitlet §4 förordning om behörighet för lärare och förskollärare). Mentorns roll innebär att stödja den nyanställda under introduktionsperioden, dela utmaningar och främja kunskapsutvecklingen hos den nya kollegan.

Kursen är en del av Skolverkets planerade professionsprogram och ges som uppdragsutbildning.
Kursen behandlar olika aspekter av mentorsrollen och professionsutveckling såsom handledning, coaching, professionell kunskapsutveckling, vuxenpedagogik, auskultering och yrkesetik. 
 

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Anna-Karin Gullberg

Anna-Karin Gullberg, Universitetslektor, Utbildningsledare SKPU

Organisation: Pedagogik, Pedagogik, språk och ämnesdidaktik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Telefon: 0911-72651