Utbwebben - defaultbild för kurser swe

Hotet från himlen

7,5 Högskolepoäng, Fortsättningskurs på grundnivå, F0020T
Jorden träffas av materia och strålning från rymden, från kosmisk strålning till jättemeteoriter. Du får veta vad som händer, hur och varför vi människor uppfattar himlen som både hot- och hoppfull.
Kursen ger en översikt över allt från rymden som kan falla ned på jorden och orsaka förändringar av något slag, på geologin eller biologin. Även risk- och skyddsaspekter tas upp, liksom hur människor uppfattat hoten från himlen genom historien. Fenomen i rymden som har betydelse för oss på jorden, och deras orsaker. Jordens och månens skapelse som ett resultat av nedfall. Nedfall och kratrar på andra himlakroppar. Geologiska effekter på jorden och andra himlakroppar. Kända stora nedfall. Mindre stjärnfall och liknande. Biologiska och meteorologiska följder av strålning. Hot mot livet på jorden, och mot jorden som himlakropp. Asteroider och kometer som kan krocka med jorden. Mer fantasifulla hot, typ krock med ett svart hål. Massutrotningar genom historien. Människans syn på himlafenomen som hot eller tecken på gudarnas vilja. Riskbedömningar och planer på skyddsåtgärder.

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.