Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Hållbara energisystem

7,5 Högskolepoäng, Nybörjarkurs på grundnivå, F0040T
Kursen handlar om den pågående energiomställningen. Det ger en grundläggande förståelse för nuvarande energisystem, motiv och mål för omställningen, och presenterar olika sätt vi kan ställa om.

Tillgång till energi är avgörande för samhället, men tillgången och användningen av energi kan även påverka de naturliga, byggda och sociala miljöerna negativt. I den här kursen diskuterar vi energisystemens roll för att nå ett mer hållbart samhälle. Kursen börjar med att analysera den nuvarande globala och nationella tillgången och användningen av energi utifrån statistiken, tillsammans med en introduktion av miljöutmaningar som följer av vår nuvarande energianvändning. Därefter introducerar vi olika lösningar för omställning till ett mer hållbart energisystem med fokus på klimatmålen, både genom gästföreläsningar, av experter inom olika områden/sektorer och genom att titta på energiscenarier från International Energy Agency. Under hela kursen lägger vi vikt på att utvärdera den information som används.

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Anna Krook-Riekkola

Anna Krook-Riekkola, Biträdande professor

Organisation: Energiteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492552