Utbwebben - defaultbild för kurser swe

Universum - en rundresa

7,5 Högskolepoäng, Nybörjarkurs på grundnivå, F0043T
Denna kurs ger en översikt över vår moderna kunskap om universum. Hur skapades allt, hur är allt uppbyggt och vilka stadier har universum genomgått i sin utveckling?
Grundläggande begrepp och fakta om universum och den historiska synen på rymden och kosmos. Fokus ligger på de senaste vetenskapliga rönen, t ex om Big Bang, mörk materia, universums accelerande expansion, svarta hål, galaxbildning, stjärnornas utveckling och död, supernovor, planetsystem inom och utanför vårt solsystem samt kosmisk strålning. Framtidens vetenskapliga utmaningar och obeservationsmetoder diskuteras översiktligt.

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Johan Hansson

Johan Hansson, Professor

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491072
Rum: E161 - Luleå»