Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Speciell relativitetsteori

7,5 Högskolepoäng, Nybörjarkurs på grundnivå, F0044T
Denna kurs är en enkel och lättfattlig introduktion till Einsteins speciella relativitetsteori. Samtidigt går vi djupare än rent populärvetenskapliga framställningar.

Detta är en internetbaserad distanskurs som ger en introduktion till relativitetsteorin. Den speciella relativitetsteorin behandlar hur vardagliga begrepp såsom längd, tid och energi förändras då man färdas med mycket höga hastigheter, nära ljusets. Vi kommer också att se hur fysikens mest kända ekvation E=mc2 uppkommer. Relativitetsteorin har idag många konkreta tillämpningar, den ligger t.ex. till grund för moderna partikelacceleratorer och det moderna navigationssystemet GPS skulle inte fungera utan relativitetsteorin.

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Johan Hansson

Johan Hansson, Professor

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491072