Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Arktis - Centrum eller periferi?

7,5 Högskolepoäng, Nybörjarkurs på grundnivå, H0053N
Det här är en kurs om Arktis historia, en region som återkommande väckt omvärldens intresse, men också om hur och varför centrum och periferier uppstår och förändras.

Kursen handlar om Arktis från ett långt tidsperspektiv – en region som präglats av ett växande internationellt intresse, utlöst av effekterna av ett varmare klimat, efterfrågan på naturresurser och nya globala geopolitiska spänningar. Detta är dock inte första gången i historien regionen varit föremål för ett ökat intresse för råvaror och politiskt inflytande – Arktis har varit en skådeplats för internationell maktkamp och naturresursintressen i hundratals år. Samtidigt har regionen både idag och i det förflutna framstått som ett framtidsland. I den här kursen får du lära dig om hur, varför och under vilka omständigheter som regioner konstrueras som periferier, eller centrum, med utgångspunkt i den arktiska regionens historia.

Anmälan

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.