Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Batterier för ett hållbart samhälle: från råmaterial till battericeller

7,5 Högskolepoäng, Fortsättningskurs på avancerad nivå, K7006K
Kursen ger kunskaper om elektrokemi, batteriuppbyggnad, mineralogi samt utvinningsprocesser och återvinningsmetoder för litiumjonbatterier. Kursen är ett är samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet och Northvolt.

Kursens mål är att ge studenterna förmåga att förvärva kunskap om olika typer av batterier med tonvikt på litiumjonbatterier. Studenten ska få kännedom om elektroder, elektrolyter och batteriets uppbyggnad och kommer också att konstruera och analysera elektrokemiska celler med hjälp av grundläggande kunskap inom elektrokemi. Studenten ska också lära sig hur batterier tillverkas av råvaror och kunna analysera och identifiera mineral som innehåller Li, Co, Mn, Ni och grafit och hur dessa metaller och material utvinns från mineral eller återvinns från litiumjonbatterier och kan användas för konstruktion av nya typer av batterier.

Under v. 33 (10-14 augusti 2020) sker undervisningen vid Uppsala universitet.    
Under v. 34-35(17-28 augusti 2020) sker undervisningen vid Luleå tekniska universitet.    
Studiebesök hos Northvolt AB i Västerås (under v.33 eller v.35) och Skellefteå (under v.34 eller v.35).  Kostnader som uppstår i form av resor och extra boende täcks av studenten själv.    
Skriftlig tentamen äger rum vid Luleå tekniska universitet under v. 35 (24-28 augusti 2020).

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Faiz Ullah Shah

Faiz Ullah Shah, Biträdande professor

Organisation: Gränsytors kemi, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491291