Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Linjär algebra och differentialekvationer

7,5 Högskolepoäng, Fortsättningskurs på grundnivå, M0049M
I denna kurs behandlas komplexa tal, differentialekvationer samt en fortsättning i linjär algebra.

När man ska lösa verkliga problem är det ibland en väsentlig förenkling att gå via komplexa tal. De grundläggande algebraiska egenskaperna hos dessa tal behandlas i kursens första del. Sedan följer en andra halva av en kurs i linjär algebra. Förutom egenvärden och egenvektorer studeras framförallt den abstrakta teorin, exempelvis projektioner och minimering i abstrakta tappningar. Tillämpningar på detta finns i vitt skilda sammanhang. Det kan exempelvis handla om dynamiska system eller bildbehandling. Många fysikaliska fenomen beskrivs med differentialekvation. Kursen avslutas med grundläggande lösningsmetoder för differentialekvationer.

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Stefan Ericsson

Stefan Ericsson, Universitetslektor

Organisation: Tillämpad matematik, Matematiska vetenskaper, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-493330