Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Nationalekonomi B, Tillämpad matematik för Nationalekonomer

7,5 Högskolepoäng, Fortsättningskurs på grundnivå, N0005N
Allt fler arbetsgivare söker ekonomer med kunskaper inom matematik. Tillämpad matematik för nationalekonomer är kursen för dig som vill möta kraven som ställs på framtida ekonomer.

Målet med kursen är att studenten ska ha förmågan att tillämpa matematiska metoder för att analysera ekonomiska problem i högre studier i nationalekonomi. Med detta menas att studenten ska få en förmåga att utan hjälp av formelsamling kunna: • Förenkla linjära och icke-linjära funktioner samt tolka ekonomisk information från sådana funktioner. • Lösa linjära och icke-linjära ekvationer samt lösa linjära ekvationssystem med fler än två okända variabler för att kunna göra ekonomiska jämviktsanalyser. • Tillämpa deriveringsregler för att använda differentialkalkylering för att utföra komparativ statik och lösa olika ekonomiska optimeringsproblem. • Använda integraler för att beräkna ekonomiska areor som till exempel konsument- och producentöverskott. • Använda kalkylprogram, som till exempel Excel, för att utföra ekonomiska beräkningar samt redovisa både indata och utdata till dessa beräkningar.

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Franklin Amuakwa-Mensah

Franklin Amuakwa-Mensah, Universitetslektor

Organisation: Nationalekonomi, Människa och teknik, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0920-492297