Hoppa till innehållet
Kurser på Luleå tekniska universitet

Finansiell ekonomi, introduktion

7,5 Högskolepoäng, Nybörjarkurs på grundnivå, N0022N
Kunskaper om finansiella produkter och investeringar blir allt viktigare. Det gäller både för privatpersonen som vill trygga en god framtid och ekonomen som jobbar på bank eller ett exportföretag.

Kursen är praktiskt orienterad och behandlar kunskaper som är viktiga både för din privatekonomi och i en yrkesroll som ekonom. Du har nytta av dessa kunskaper när du vill ge dig in på aktiemarknaden oberoende om du vill spekulera och ta stora risker eller om du är försiktig och vill bygga upp ett långsiktigt tryggt sparande. Kunskaper om finansiella instrument blir också allt viktigare i näringslivet. Detta kan t ex gälla försäkringar av valutatransaktioner på ett exportföretag eller rollen som kundrådgivare/aktiemäklare på bank/fondkommissionär. Kursen är perfekt för dig som inte har någon erfarenhet av aktier men passar även dig som redan investerar i aktier. Följande områden behandlas:

• Olika aktörer på den svenska finansmarknaden samt hur handeln av olika finansiella instrument är organiserad.
• Hur vi grafiskt kan visa med hjälp av Markowitz portföljvalsteori och CAPM hur investerare väljer optimala portföljer.
• En kort introduktion till de finansiella marknadernas informationseffektivitet.
• Diskonteringsteknik
• Värdering av aktier samt hur vi kan utvärdera resultatet av en aktieinvestering.
• Risker med aktier samt diversifieringens betydelse för aktieportföljers risknivåer.
• Obligationsvärdering
• Identifiering av obligationsrisker samt hur vi kan påverka dessa risker.
• Identifiering av faktorer som bestämmer värdet på optioner och terminer. Dessutom introduceras hur dessa instrument kan användas både för att öka och minska risker i portföljen.

Anmälan

Vill du veta mer om kursen?

I kursplanen beskrivs exempelvis kursens mål och innehåll samt kurslitteratur. Eftersom en kursplan kan förändras visas alltid information om när revidering har skett och för vilken period som kursplanen gäller för. Senast tio veckor innan kursstart skall en aktuell kursplan finnas publicerad.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

Q  Hittar du inte svaret på din fråga?

Frågor om kursen

Har du detaljfrågor om kursen som du inte hittar svar på under kurssidorna eller i kursplanen, tveka inte att kontakta oss.

Olle Hage

Olle Hage, Universitetslektor, Meriterad lärare

Organisation: Nationalekonomi, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0920-492336