Hoppa till innehållet
Foto: Melina Granberg

”De snöfyllda vintrarna tog mig hit”

Publicerad: 22 september 2016

Jonathan Leding är 21 år, kommer från Varberg och läser till fastighetsmäklare vid Luleå tekniska universitet.

Hej! Vem är du?

– Jag heter Jonathan Leding och är en 21 år gammal västkustkille. Jag har flyttat från Varberg upp till Luleå för att läsa mitt första år på fastighetsmäklarprogrammet här på LTU.

– Personer omkring mig skulle beskriva mig som energifylld, omtänksam och äkta. Om du hänger med mig, var beredd på ett livligt kroppsspråk, knasiga iakttagelser och mycket skratt.  

Varför läser du till fastighetsmäklare?

– Som många andra var jag en vilsen själ efter gymnasiet. Att flytta utomlands, få se olika människors livsval och testa sig fram mellan olika yrken gav, iallafall mig, svar på vem jag är.

– Få arbeta med människor, hjälpa dem förverkliga sina drömmar och dessutom kunna leva på det – det blev min dröm! Jag kontaktade mäklare för att förstå vad yrket innebar. Fördelarna vägde upp nackdelarna och jag målade upp ett mål framför mig: Jag vill bli en av Sveriges vassaste mäklare!

Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Kurserna jag läser just nu och vad som komma skall, är en god chans till en stabil grund inom mitt yrkesval. Varje kurs ger mig ett verktyg, en bättre förståelse för vad, varför och hur man säljer. Något jag kan bygga vidare på när utbildningen är klar och jag står redo inför mitt första jobb.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– Västkusten är fin, men den norrländska naturen, de snöfyllda vintrarna och allt härligt det medför, tog mig hit. Jag har ett stort intresse för fiske, skidåkning och friluftsliv, så Luleås tekniska universitet var en självklarhet – plus att LTU har en högkvalitativ fastighetsmäklarutbildning. Jag tänker att min studietid inte ”bara” ska vara något jag får överstökat, utan något som kommer ingjuta många fina minnen av storslagna äventyr och ett kontaktnät av härliga människor.

Hur är det att studera på Luleå tekniska universitet?

– Skolan är förvånansvärt stor och i början var det lätt att gå vilse, om man har kasst lokalsinne som jag. MEN, den fantastiska nolleperioden och de ambitiösa phösarna finns alltid där för en och ser till att du känner dig välkommen.

– Sen finns det så otroligt många olika föreningar med olika inriktningar. Skidåkning, friluftsliv, träning, teater och så vidare – något för alla! Sen så märker jag såklart av kvalitén på min utbildning. Lärare som är måna om en, givande föreläsningar och skolans kontakt med näringslivet.

Hur bor du?

– Jag bor fem minuters cykelväg från skolan i ett kvarter kallat Docentvägen. Är inneboende hos en man i 25-årsåldern där jag har mitt egna rum. 

Vad gör du på fritiden?

– Har engagerat mig i ett teatersällskap vilket kommer fylla ut mycket av min fritid. Men såklart är träning viktigt för mitt välmående och att då och då kunna ta mig till vattnet för lite fiske.

Vad tycker du om Luleå?

– Luleå är en trevlig stad som har mycket att erbjuda. Allt finns på mer eller mindre cykelavstånd. Dessutom kan man få skåda norrsken. Saknar jag något i klädväg för en finsittning eller friluftsutrustning för ett äventyr så är det inga problem, i shoppingkvarteren finns allt! 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Vill intala mig jag är en morgonmänniska, så jag ställer klockan tidigt och går upp när kroppen vaknat till. I bästa möjliga fall en springtur. Därefter bär det av mot skolan för förberedelser inför dagens föreläsningar, gärna på biblioteket eller i bokat rum. Efter föreläsningarna försöker jag alltid ta mig tiden att gå igenom vad som sagts. Dagen avslutas antingen med ett träningspass eller teaterträning.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Inom en femårsperiod kommer jag fila på mina säljkunskaper hos en firma i hemtrakterna. Helt enkelt bli en riktigt duktig mäklare! Därefter kanske det är dags att testa mina vingar, varför inte arbeta utomlands ett tag? En del av mitt hjärta tillhör Kanada och någon gång måste jag tillbaka dit! Men det är på västkusten jag kommer bli gammal och vithårig.

Något råd till den som funderar på att läsa vid Luleå tekniska universitet?

– Börja söka boende i tid. Jag la upp annonser redan i mars och hade fixat ett boende inom en vecka. Ska tillägga att mina betyg inte gav mig en säker biljett till Luleå, men man måste ju leva på hoppet ibland! Sen är inte staden allt för stor. Bussförbindelserna fungerar prima. Så om du får tag på ett boende, fast en bit utanför universitetsområdet – frukta ej! Finns kanonfina cykelbanor som tar dig dit du önskar.

Något annat du vill säga?

– Lyssna till ditt hjärta! MEN ÅH vad klyschig han är, tänker du. Jag har kört upp och ner genom USA, backpackat genom Centralamerika, vandrat längs de klippiga bergens fantastiska toppar och nu bosatt mig i Luleå för att påbörja bygget av min framtidsgrund. Hur fick jag chansen till dessa otroliga äventyr? Jo, jag trodde på mig själv, lyssnade på mitt hjärta och följde min egen legend. Hoppas våra vägar korsars en dag, att jag får ta dig i hand och lyssna på ditt äventyr!