Hoppa till innehållet
Mari Runardotter

Möt en lärare – Mari Runardotter

Publicerad: 12 februari 2020

Hej där, vem är du?

– Mari Runardotter, en tämligen glad och sprallig dam som är stolt över sitt gråa hår.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– I programmet digital tjänsteutveckling kommer jag att undervisa i den allra första kursen Introduktion till informatik och digital tjänstedesign samt i kurserna verksamhetsutveckling med hjälp av IT och IT-design från ett systemperspektiv.

Hur är du som lärare?

– Jag hoppas att jag är tydlig, strukturerad, engagerad och positiv.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Att följa med i människors utveckling, att vara med när någon får en aha-upplevelse, det är kul! När studenter förändrar eller vidgar sin syn och breddar sina perspektiv på IT, då är det verkligen värt det.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Utöver kursmålen vill jag att de alltid ska få med sig ett kritiskt förhållningssätt, att inte ta saker för givna utan ifrågasätta varför saker och ting är som de är, om de kunde vara annorlunda och vad det skulle kunna innebära. Och etiska aspekter, vilket jag tycker är jätteviktigt inom vårt område. IT finns överallt idag – hur påverkar det oss? Vad får det för konsekvenser?

Varför ska man läsa digital tjänsteutveckling på Luleå tekniska universitet?

– Den ligger rätt i tiden och behovet av tjänsteutvecklare kommer att öka. Man kan jobba inom många olika områden. Ytterst får man ju också vara med och påverka tekniken i sig och teknikens roll i vårt framtida samhälle.