Hoppa till innehållet
Sanna Hedberg, digital tjänsteutveckling, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson

"Vi får vara kreativa och skapa"

Publicerad: 4 mars 2019

Sanna Hedberg kommer från Luleå och pluggar digital tjänsteutveckling.

Varför läser du digital tjänsteutveckling?

– Jag ville utmana mig själv genom att göra något nytt och givande. Jag fastnade för digital tjänsteutveckling eftersom digitalisering och it verkar ha en ljus framtid med många yrkesmöjligheter. Dessutom tycker jag att det är intressant och roligt att jobba med framför allt kommunikationen mellan människa och teknik.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att jag får mer kunskap och får nätverka med olika människor och företag. Samt att sammanhållningen i vår klass är bra, jag har fått många nya vänner. Det är också roligt att jobba med olika kurser och analyser och att kanske kunna påverka framtiden. Kurserna innefattar inte bara "klassiska" föreläsningar, vi får också vara kreativa och skapa, bland annat genom att jobba i verkliga case och i workshops.

Vad är det mest utmanande?

– Tentastressen! Studiestressen är en utmaning, det är lätt att bli stressad vid inlämningar och tentaperioder. Mycket av vår litteratur är på engelska och det har varit krävande för mig. Men jag lär mig och har märkt att det blir enklare med tiden.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker det är jättebra! Det är en komplex skola, här finns allt som en student behöver och en får hjälp om en stöter på problem. Lärarna är lättillgängliga och de tar sig tid att hjälpa till om det behövs. Just i vår klass har vi en väldigt bra sammanhållning, vi hjälper och stöttar varandra vilket bidrar till mitt eget lärande plus att det blir roligare.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Jag har en son och började mina studier lite senare i livet, så jag är inte särskilt aktiv i utelivet som student. Men universitetet har mycket att erbjuda studenter i form av till exempel kåraktiviter, STUK samt att det finns ett gym på campus. Personligen försöker jag hinna med familjelivet efter studierna, men jag vet att det anordnas massor med olika evenemang för intresserade studenter.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Eftersom utbildningen är bred håller jag alla dörrar öppna. Det finns områden som jag finner mer intressanta, till exempel applikationsutveckling, UX och verksamhetsutveckling, men i nuläget ligger huvudfokus på studierna och vad framtiden kommer med ser jag som en spännande resa. Men jag gillar att ha kontakt med människor så därför står UX mig väldigt nära – alltså saker som berör användarvänlighet inom det digitala.

Har du något råd till den som vill plugga digital tjänsteutveckling?

– Sök! Det är en jättekul och lärorik utbildning, en får vara med i utvecklingen och studietiderna är flexibla. Trots att jag är lite äldre än snittet i klassen så går det att balansera studierna och familjelivet. Det kan vara bra att vara förberedd på att det kan ingå mycket engelska i kurserna. Om du är intresserad av att veta mer om utbildningen, prata gärna med någon av oss studenter, vi svarar gärna på frågor.