Theres Göransson

"Vi har ett nära samarbete med arbetslivet"

Publicerad: 12 mars 2018

Therese Göransson kommer ursprungligen från Åhus i Skåne. Nu pluggar hon på kandidatprogrammet i digital tjänsteutveckling.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Therese Göransson och är uppvuxen i Åhus med mamma, pappa och min hund. Teknik har alltid varit ett intresse och jag brinner för problemlösning. Jag är dessutom väldigt socialt lagd och gillar att lära känna nya människor. Att flytta till Luleå var dock för mig ett steg utanför min comfort zone, men det är nog ett av det bästa val jag gjort! Jag har blivit mer säker på mig själv och kommer framöver inte låta osäkerhet hindra mig från att ta mig an nya utmaningar.  

Varför läser du digital tjänsteutveckling?

– När jag såg utbildningsplanen tänkte jag direkt att ”det här är ett program som kommer passa mig perfekt!”. Som digital tjänsteutvecklare får du inte bara förståelse för hur system fungerar och byggs upp, du får också goda kunskaper i hur olika verksamheter fungerar och hur man implementerar system. Man får lära sig hur man sätter sig in i användarnas perspektiv och därmed skapa värdeskapande system och plattformar. Eftersom samhället blir allt mer digitaliserat ligger programmet helt rätt i tiden.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att du verkligen får en bred bild av hur den digitala utvecklingen fungerar. Vi jobbar mycket i grupper, med olika cases och workshops, vilket ger en djupare och bredare förståelse för de olika kurserna och man får diskutera och höra andras erfarenheter, idéer och åsikter. Dessutom finns det ett nära samarbete med det verkliga arbetslivet. Just nu jobbar vi i direkt samarbete med ett verkligt pågående projekt, på en kurs som heter tjänstearkitektur. Det är verkligen kul när man kan se hur olika teorier och modeller ska implementeras i det verkliga arbetslivet.

Vad är det mest utmanande?

– Som jag nämnt tidigare jobbar vi mycket i grupp, och det är inte alltid man själv får välja sina gruppkamrater – något man inte heller kommer få göra i arbetslivet. Det innebär att man inte har samma åsikter och värderingar vilket är väldigt utvecklande. Då får vi lära oss hur vi kompromissar, samarbetar och lär oss av varandra. Det går inte heller att sticka under stolen med att det är väldigt mörkt stora delar av året här i Luleå. För en ovan kan det vara ganska påfrestande, men man vänjer sig.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker det är väldigt roligt! Som skåning kan jag säga att jag sedan jag kom hit har insett att jag faktiskt aldrig upplevt en ”riktig vinter” tidigare och det är fantastiskt vackert! Jag har utforskat Norrbotten och varit på många fantastiska platser, så som Storforsen och Jokkmokks vintermarknad. Jag rekommenderar verkligen att ta sig tid att utforska Norrbotten under sin studietiden! På campus i Luleå hörs dialekter från Sveriges alla hörn. De flesta har flyttat långt för att börja studera här och har fått lära sig att vara öppna och mottagliga för nya människor. På min utbildning vet programlärarna vem man är så det är inget konstigt att gå fram till sin föreläsare och ställa frågor eller diskutera tankar och idéer med dem. De är alltid öppna för dialog, vilket jag tycker är väldigt roligt!

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Du kan själv bestämma hur aktivt studentliv du vill ha. Det finns massor med saker man kan engagera sig i: allt från styrelser till sexmästerier och spex. Har du ett intresse finns det garanterat möjlighet att utöva det. Vintertid kan man åka skidor, gå på isvägarna i centrum eller ta en fin promenad i naturen. På campus ligger ett gym och "Norrbottens största nattklubb”, förutom nattklubb och pub så anordnar de några riktigt stora event.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vill ha ett varierande yrke där jag får arbeta med olika typer av projekt och verksamheter. Därför tror jag att jag vill jobba som konsult till att börja med. Men det viktigaste för mig är att mitt framtida jobb är värdeskapande så jag kan känna att jag gör skillnad!

Har du något råd till den som vill plugga digital tjänsteutveckling?

– Ja, först av allt: ta chansen, det är verkligen roligt! Och engagera dig i de företagsevent som anordnas, det är ett jättebra sätt att knyta kontakter och nätverka. Eventen är väldigt givande och det är bra att börja gå på dem så tidigt som möjligt – företagen har bättre koll på vilka som deltar än vad man kan tro. Och till sist en varning: du kommer aldrig igen kunna se en applikation, hemsida eller vilken digital tjänst som helst, utan att kritiskt analysera den och dess användarvänlighet. Du får ett helt nytt förhållningssätt till hur saker och ting bör vara utformade!