Hoppa till innehållet
Victoria Östergren alumn ekonomie kandidat

”Jag blev en bra problemlösare”

Publicerad: 19 september 2016

Victoria Östergren är 25 år och bor i Stockholm men kommer ursprungligen från Halmstad. Hon studerade ekonomi kandidat med en inriktning mot redovisning och styrning och tog examen i januari 2015. Idag jobbar hon som redovisningskonsult på Grant Thornton.

Hej Victoria! Vad jobbar du med idag?

– Jag jobbar som redovisningskonsult. Det innebär att jag jobbar med löpande bokföring, upprättar rapporter och gör bokslut och årsredovisningar vid årets slut. Som konsult arbetar jag med flera mindre och mellanstora företag parallellt.

Hur har du tagit dig dit där du är idag?

– Under studietiden engagerade jag mig i Ekonomisektionen och kåren, deltog på arbetsmarknadsmässor och studentkvällar med olika företag. Efter att ha träffat på flera olika företag och branscher blev jag mest intresserad av en start i konsultbranschen. Jag är övertygad om att mitt nätverkande under studietiden gav mig en klarare bild över vad jag var intresserad av att göra efter examen samt kontakter för att ta mig dit. 

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Ja, drygt ett halvår innan min examen var jag på intervjuer och fick mitt klart med mitt nuvarande jobb.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att arbeta med flera olika kunder och företag i olika branscher ger stor variation, vilket passar mig utmärkt. Att arbeta på Grant Thornton innebär också en konstant personlig utveckling. Jag lär mig hela tiden nya saker genom till exempel uppdaterade regelverk och interna utbildningar och får ta mig an mer kvalificerade arbetsuppgifter eftersom.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Det jag har mest nytta av idag från min utbildning är problemlösningsförmågan samt hur jag hämtar in information på bästa sätt. Att ha den grundförståelse för ekonomi som utbildningen gav är såklart också väldigt värdefullt i min yrkesroll.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Det var en rolig och givande tid med många fina upplevelser! Gillar man att åka skidor är Luleå en perfekt ort att plugga på och jag återvänder gärna för att hälsa på vänner från studietiden. Jag bodde nära campuset vilket jag tyckte var en stor fördel, särskilt de kallaste vinterdagarna. Utbildningen var givande och ungefär som jag föreställt mig med mycket eget ansvar, blandade kurser, hårda tentaperioder och roliga studentfester.

Har du några tips till den som funderar på att läsa ekonomie kandidat vid Luleå tekniska universitet?

– Du kommer inte ångra dig! Ställ in dig på att heltidsstudier faktiskt är heltidsstudier. Jag valde att lägga den största delen av min studietid i skolan och på biblioteket. Dels för att det är roligare och mer givande att plugga tillsammans med klasskompisar och dels för att det var skönt att komma hem och vara ”ledig”. Att vara ledig kan nämligen bli lite diffust som student, att ha pluggat klart är en definitionsfråga.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara?  

– Utnyttja studietiden till att plugga och nätverka, både med studenter och potentiella arbetsgivare.