Hoppa till innehållet

Nationalekonomi + elitfotboll = sant

Publicerad: 24 maj 2012

Som 19-åring var Tommy Johansson från Piteå en lovande mittback i IFK Luleå som då spelade i näst högsta serien. Samtidigt ville han satsa på en universitetsutbildning. Han valde Nationalekonomi på Luleå tekniska universitet, en LTU- utbildning som i år rankats som den bästa utbildningen i Nationalekonomi i Sverige tillsammans med Handelshögskolan.

– Jag var nöjd med utbildningen från första till sista dagen och jag har haft särskilt stor nytta av inriktningen mot miljö- och naturresursekonomi, säger Tommy Johansson, i dag chef på Energimarknadsinspektionen.

Ingen av hans föräldrar hade studerat på universitet så när Tommy Johansson från Storfors, söder om Piteå, började på Luleå tekniska universitet var han ganska nervös. Han visste helt enkelt inte riktigt vad studier på universitetsnivå skulle innebära. Därför pluggade han stenhårt från början, lite väl mycket tycker han så här i efterhand. Å andra sidan slapp han omtentor.

– Vi hade en fantastiskt bra lärare  på första kursen i Nationalekonomi, Stefan Hellmer. Han var entusiasmerande, ytterst pedagogisk och fick hela klassen att vilja hjälpa varandra att förstå. Jag märkte att det finns en tradition av öppenhet och dialog mellan lärare och elever på LTU, något som gör att kontakten med lärarna blir väldigt bra, säger han.

Framgångarna inom fotbollen gjorde att Tommy Johansson tog ett sabbatsår från LTU, och åkte till USA på idrottsstipendium för att studera och spela fotboll på Rutgers University, New Jersey.

– Det var en underbar upplevelse! säger han.

Tommy Johansson 120301 NH 2.jpg
Tommy Johansson, chef på Energimarknadsinspektionen Foto:Niklas Holm

I dag är Tommy Johansson 33 år och arbetar som chef för avdelningen Konsumenträtt på Energimarknadsinspektionen. Det är en statlig myndighet som verkar för väl fungerande el-, gas- och fjärrvärmemarknader i Sverige.  Innan dess var han chef för marknadsövervakningen på EI i fem år.

– Min uppgift som chef på EI är att verka för att konsumenterna ska få ökat inflytande på energimarknaden. Det kräver kompetens inom juridik, ekonomi och kommunikation, säger Tommy Johansson.

Han säger sig mycket väl förstå att LTU, som ett av två lärosäten i Sverige, har fått högsta betyg på sin nationalekonomiutbildning av Högskoleverket. Många av hans studiekamrater har lyckats väldigt bra i arbetslivet inom  Näringsdepartementet, Finansdepartementet, Energimyndigheten och Vattenfall, något han kopplar till utbildningen på LTU. På hans egen arbetsplats  EI har personer som läst Nationalekonomi på just  LTU, varit så eftertraktade  att 7/10 anställda på en avdelning kom från LTU.

– Det jag hade önskat ytterligare under utbildningen på LTU var att få besök av fd studenter som gått vidare till intressanta arbetsgivare och arbetsuppgifter. Det tror jag är viktigt särskilt på en utbildning som nationalekonomi där yrkesvalet efter utbildningen inte är självklart. I dag vet jag, av erfarenhet, att det finns en hel uppsjö med intressanta möjligheter, säger Tommy Johansson.